Hvis Linux distributioner ikke var gratis, at bruge, ville du købe dem?
Spørgsmålet melder sig?
Ville vi være villige til, at smide 1000 kr. efter en Linux distribution, og i så fald hvilken?
Personligt ville jeg hellere betale 1000 kr. for Fedora Silverblue, end for Windows 11.
Når det kommer til stykket, er det ikke bare fordi Linux er gratis og frit, at vi bruger det? Eller er vi vitterligt villige til, at smide penge efter det, hvis det kom til stykket?
- Log in to post comments
Kommentarer30
Jeg lægger regelmæssigt
Jeg lægger regelmæssigt nogle få skillinger til Debian organisationen. Det er måske den mest uafhængige udviklerskare.
Har før betalt for RedHat og Ubuntu, og jeg har ikke ondt af hvis de eller andre tjener kassen på Linux support. 1000 kroner for Silverblue,- ja hvorfor ikke?
Svært spørgsmål. Jeg tror
Svært spørgsmål. Jeg tror jeg havde haft vanskeligt ved at komme i gang med Linux, hvis det havde været lige så dyrt som de andre -- fordi hvordan skulle man på forhånd vide, hvad der var godt, hvilken distribution der passer?
Jeg tror også det ville være skidt for hele Linux-miljøet, hvis det begyndte at koste, fordi det ville sætte grænser for ideen med at prøve lidt forskelligt af, alt efter temperament. Hele udviklingsmiljøet ville få lidt en møllesten om halsen, hvor man jo kan prøve alt muligt forskelligt af, og kan lade sig inspirere til at finde, hvad der er gode løsninger.
Når det så er sagt, så bruger jeg Linux på trods af, at jeg kan få de andre OS'ere gratis. Jeg har fx MacOS på den maskine, jeg skriver på her, men jeg kan ikke holde ud at køre i det, så der ryger Linux på med det samme jeg får den mellem hænderne. På tilsvarende vis med Windows i andre sammenhænge.
Dertil har jeg det også lidt ligesom linuxuser42: Jeg kan godt finde på at donere, når jeg støder på noget godt software. Jeg har vistnok ikke gjort dette til Linux-miljøet endnu, men ved nærmere eftertanke er det vel faktisk en fejl... Og Debian organisationen lyder faktisk som en god ide.
Faktisk kan man vel også
Faktisk kan man vel også argumentere for, at en vigtig årsag til at Windows og MacOS er blevet så udbredte er, at de er blevet distribueret som "gratis" -- dvs. som en (skjult) del af prisen på den computer, som du køber i butikken. Så kan det godt være, at man efterfølgende køber en opdatering eller lignende, men vel sagtens mest fordi man så ligesom er blevet indlemmet i "klanen".
Altså jeg ville nok ikke
Altså jeg ville nok ikke betale 1000,- for en Linux Distro, når man kan købe Windows for 150,- (lovligt)!!!
Men jeg har mange bestiller på USB penne via min webshop, selvom folk i teorien selv kan hente en ISO og smide det over på ens USB pen... det står dem jo helt frit for. Jeg tager 249,- + fragt for en USB pen med Linux, så kan de vælge mellem et par gode startup distributioner.. og der ryger da en 3-4 stykker om ugen i gennemsnit.
Men hvor ville det være fedt, hvis man i butikkerne kunne sige, jeg vil gerne have Windows eller Linux. I gamle dage købte man jo en PC og så softwaren dertil... men i dag kommer ALT med Windows eller MacOS.
De fleste der startede med
De fleste der startede med linux tilbage i 1998, købte et ret dyrt magasin, for at få fat i en linux skive.
Alt om date 99, kostede 60 kr.
Linux Format, endnu mere. Kunne heroppe kun købes i DSB kiosker.
Vi betalte, med glæde.
Hvis 5 - 10 års support
Hvis 5 - 10 års support også var med i prisen, ville 1000 kr. så stadig være for meget for en Distro?
Hvor meget er din distro værd i penge inklusiv support? Tænk over det. Altså, det skal virkelig være godt, før man betaler 1000 kr. Altså, nu hvor du kender den, hvad ville din yndlings distro være værd?
Jeg synes det jo er et statement på mange måder. En dedikation.
Så når det kommer til stykket, hvad er Linux desktoppen værd i valuta? Nogle siger 150 kr. andre siger noget andet.
Freerider begrebet er jo også et spøgelse på mange måder, og jeg skal da heller ikke selv sige mig fri for, at jeg har eksperimenteret så meget, fordi jeg bare gratis kunne lukrere på andres arbejde.
ille sætte grænser for
ville sætte grænser for ideen med at prøve lidt forskelligt
Man kunne måske lave trials på 7 dage, og derefter betaling eller afinstallering.
Hvis 5 - 10 års support
Hvis 5 - 10 års support også var med i prisen, ville 1000 kr. så stadig være for meget for en Distro?
Jeg vil gerne se det firma du kan få til at give fri support i 5 år for 1.000,- !!!!!!
Jeg kan fortælle min timepris er 845,- ekskl. moms, så kan du selv lave regnestykket.
Du får jo heller ikke support fra Windows - du kan sikkert få lidt support der hvor du har købt computeren, men hos Microsoft får du jo ikke direkte support. Kun hvis du er forhandler - ellers har de jo bare et stort forum man kan skrive til, det er jo ikke meget anderledes end herinde :)
Så skulle man hellere gøre som f.eks. Duka PC: IT Support de er meget populære hos de ældre :)
Rolig... Det var bare
Rolig... Det var bare hypotetisk ;-)
Men anyways:
Hvad ville
Men anyways:
Hvad ville jeres favoritdistribution være værd for jer?
Hvad ville jeres
#10:
Hvad ville jeres favoritdistribution være værd for jer?
Nu arbejder jeg med skidtet, så det er 'min eksistens'. Hvis jeg hørte Debian ikke ville komme pga manglende penge ville læderet komme op med det samme ;-)
Også 1000 kr?
Også 1000 kr?
Hvis jeg ser bort fra
Hvis jeg ser bort fra ”Alien Breed” til Amiga, er OS/2 Warp det første stykke software jeg betalte for.
Jeg er desværre ikke særligt flink til at donere, men nu gør jeg det, i dag. 500 Kr. til Linux Mint. NEJ gu gør jeg ej, for det tvinger mig til at bruge paypal, på trods af jeg vælger at bruge betalingskort.
Så nu køber jeg en licens til den proprietære software MakeMKV, som i årevis har forsynet mig med gratis beta versioner.
Hvis alternativet var om jeg ville give 150 Kr. for en Windows licens eller 1000 Kr. for Linux, ville jeg til vær en tid vælge Linux ( dog ikke med paypal ).
https://github.com/diddlesnap
Slettet
Jeg tror også der skal mere
Jeg tror også der skal mere kontekst til for at kunne sige noget håndfast. Det handler jo også meget om hvilket økonomisk råderum man har, og hvad man kan få som alternativ. Da jeg var studerende ville jeg nok til enhver tid være gået med det billigste, hvis det var til at leve med (tro mig, jeg kørte med Windows95 i ganske mange år...). Men i dag kan jeg bedre tillade mig at være lidt feinschmecker, og derfor ville jeg nok være villig til at betale 1000 for at kunne vedblive med at have, hvad jeg synes er bedst.
Når det så er sagt, er jeg faktisk ikke enig i, at freerider-begrebet er et spøgelse. Der er jo penge i skidtet alligevel, og rigtig mange af dem, der udvikler linux får jo løn for det. Man finder bare andre veje til pengene...
Nej, det er nok rigtigt..
Nej, det er nok rigtigt.. Men der bliver i hvert fald ikke software af lavere kvalitet, hvis de fleste pungede ud. Dermed ikke sagt, at det gør der hvis folk ikke gør. Det kan bare ikke rigtigt blive dårligere, hvis flere betalte. Det er både motiverende for udviklerne, og det gør, at flere kan komme på pinden på samme projekt, f.eks. GNOME, som lige har fået en gigantisk donation. Det har totalt ændret landskabet for deres roadmap, og de kan nu implementere ting, der oprindeligt først lå flere år ude i fremtiden, og som de kan få lavet på kortere tid nu.
Det er jo selvfølgelig ikke 1000 kr , men 1 million dollars, og det kan slet ikke sammenlignes, det vil jeg gerne slå fast. Men softwaren bliver altså bedre, hvis der kommer flere penge fra flere brugere.
Men softwaren bliver altså
Men softwaren bliver altså bedre, hvis der kommer flere penge fra flere brugere.
Helt sikkert - men for det kan lade sig gøre - så skal der være en fælles samlingspunkt - en "virksomhed" om du vil, der kan leverer et færdigt produkt der virker 100% ud af bokse og som har et support center der kan leverer hjælp til brugerne... og sådan virker Linux ikke.
Selvfølgelig er det
#16: Selvfølgelig er det altid nemmere med "mange penge" fremfor "få penge". Det kommer vi ikke op at skændes om :-D
Men freeriderne bidrager jo også med noget. Når fx Ubuntu og Mint har så stor en brugerskare (bl.a. af freeriders) vil det medføre, at alle softwareudviklere (der udvikler applikationer til Linux) vil sikre sig, at deres software på en nem måde kan installeres her. Og så bliver det en selvforstærkende effekt, der tiltrækker endnu flere brugere. Og hvis blot en lille promille af disse betaler, så er der jo god økonomi i det.
Tænk bare på, hvordan Google blev store: Ved at tilbyde gratis søgning.
Det er svært, at være
#17
Det er svært, at være uenig i det du skriver.
Jeg har bare indtryk af, at community distroer lider mere økonomisk, fordi brugerne ikke donerer nok, med undtagelse af Linux Mint. Arch, Gentoo og Debian lider ret meget under, at de ikke har Red Hat eller SUSE eller Canonical til, at putte nok penge i, og det må man jo sige, at både Fedora, Ubuntu og OpenSUSE nyder godt af, fordi de er understøttet af firmaer.
Så ja, jeg synes også, at folk der bruger Debian eller de andre community distros, skulle til, at donere noget mere. Nu har jeg sagt, at jeg vil donere til Fedora, og det tror jeg også, at jeg gør alligevel, - også selvom IBM/Red Hat er inde over økonomisk. Men det er fordi det er min yndlingsdistribution.
#18Der er forskel på
#18
Der er forskel på brugerne. Nybegyndere er der jo mange af. Eller computer-analfabeter. Men der er jo også folk, som os, men også Windows power users, der er ret trætte af Microsofts metoder og er skiftet til Linux. Dem kan jeg godt se kunne donere noget mere til community distros, såsom Debian, Arch, etc.
Jeg ville helt sikkert om
Jeg ville helt sikkert om nødvendigt give 1000 kr nu på min arbejds-pc for Linux. Men jeg var nok ikke kommet i gang med det i sin tid som erstatning for Windows hvis det havde kostet. Fordelen ved at det er gratis er jo at man kan prøve det og slette det igen hvis det ikke er noget for en.
Det ville også hurtigt løbe op hvis jeg skulle betale 1000 kr pr. distro for alle min Pi'er og andre servere jeg leger/arbejder med :-)
#21
Enig. Det var også mere
#21
Enig. Det var også mere ment som: Hvad er din yndlingsdistro værd? - Og vil du være villig til, at betale det, - som en målestok for den samlede værdi, og her kan jeg se, at der er mange der mener, at værdien er tårnhøj, og det er fedt at se.
I sin tid jeg startede
I min tidlige dage med Linux betalte jeg for OpenSUSE, hvad prisen var kan jeg ikke huske. Idag vil jeg hellere donere penge, og det gør jeg nu til PCLinuxOS, Bodhi Linux og FlatPress asmt OpenShot, smmenlagt 350,00 kr om måneden
#23
Det gør mig meget glad,
#23
Det gør mig meget glad, at læse.
Jeg er positiv overfor, at
Jeg er positiv overfor, at skulle betale en eller anden form for beløb (måske ikke lige i nærheden af 1000) for en licensnøgle, men det ville komme med ønske(krav) om, at flere Windows-programmer blev omskrevet til en Linux-afart. F.eks. Photoshop, MS Office og EA/EPIC-launcher. Jeg er godt klar over, at der findes nogle alternativer, men det er ikke ønskescenariet. Der skulle også være bedre og bredere understøttelse af nuværende og tidligere udgivende spil. Indgangsbarrieren for nye brugere skulle også minimeres så meget som muligt. Det er stadig et stort spring for potentielt nye brugere.
Ja, det er bare mine ønsker. Lad være med at tage det ilde op :)
Det er stadig et stort
#25: Det er stadig et stort spring for potentielt nye brugere.
Men se det som et tilvalg. Du kan dualboote og få både i pose og sæk. Linux er ikke mårettet gaming, selvom det er blevet meget bedre.
Jeg er ikke enig i nye Linux brugere har et problem idag. Møder som Linux admin og desktop supporter en del nye der skal startes op, og det er ikke et problem som det måske var i gamle dage. Folk er igang efter en times intro.
1000 kr. er måske lidt
1000 kr. er måske lidt meget, men 200 eller 500 kunne jeg godt finde på at smide efter min egen distribution.
Tænker dog, at det ville være bedre hvis distributioner var med i prisen når man køber ny computer.
Prisen for en linux distro må dog gerne være lidt billigere end Windows (efter min mening - mest for at skabe konkurrence og fange folks opmærksomhed - Når linux overhaler windows og får mere software support, så kan prisen måske falde lidt ekstra).
Det kunne også være lidt sjovt, hvis en fysisk butik (i stil med power eller elgiganten) brugte netboot.xyz som en demo for Windows, linux distributioner og andre styresystemer. På den måde kunne folk prøve forskellige og nye systemer og vælge dem de bedst synes om. Butikken kunne eventuelt lave et årligt eller månedligt abonnement, hvor man kan skifte mellem de forskellige styresystemer, hvis man ønsker at prøve noget andet.
Flere distros er godt.
#27:
Flere distros er godt. Men den normale bruger finder ud af der er en desktop type de godt kan lide der kan leveres på 100 måder.
Det er nogenlunde samme setups og pakker, men det du gerne vil vide er om
1) der er det sidste nye, muligvis ustabile, eller er super stabilt og knap så up2date
2) det er stateless, immutable, så der ikke sker noget irreversibelt når du opgraderer til noget risky shit
Så herfra er rådet: Prøv da alting af og vend tilbage til en af de store. Nix og Gentoo er da cool men tidskrævende.
suse
Jeg har engang købt og betalt for en Susu CD Linux
Jeg er ikke enig i nye Linux
Jeg er ikke enig i nye Linux brugere har et problem idag.
Det er stort set kun specialbrugerne, der arbejder med fotos og billedbehandling og CAD-programmer og videoredigering, der har det stramt med desktoppen og de programmer, der følger med på Linux.
Selv gaming er blevet så godt især pga. Proton og Steam Deck konsollen, at det næsten kun er Wayland, manglende HDR, VRR, Ray Tracing og spil med Anti-cheat, der volder problemer. Ellers ser det ud til, at rulle som en snebold, og næsten alle Windows-spil, der kun er et par år gamle, kører fremragende, og ofte bedre, end på Windows.