Er der andre der også har set AMD-lyset?
For år tilbage regnedes AMD processorer og grafikkort for at være bagefter både Intel og Nvidia. Kompatibiliteten med Linux var ikke god, og generelt var anbefalingerne, at hvis man skulle have mest for pengene, skulle det være Intel med Nvidia, eller ren Intel.
Som årene er gået er AMD kommet så godt efter det, at både Intel og Nvidia, henholdsvis CPU'er og GPU'er, er blevet overhalet indenom af AMD. AMD laver nogle af de bedst ydende processorer og grafikkort til prisen, og for en del år siden gjorde AMD deres grafikdrivere open source, så ingen proprietær driver længere er nødvendig; AMD's open source grafikdriver er simpelthen i Linux kernen, og der skal ikke rodes med out of tree drivers, som der skal med Nvidia for, at få 3D acceleration.
Er der andre her der har set AMD-lyset, både hvad angår processorer og grafikdrivere?
- Log in to post comments
Kommentarer8
Hej
Ja, jeg er absolut
#0:
Hej
Ja, jeg er absolut ryzen fan. Nu er jeg pensionist, men på de sidste lønningsår opgraderede jeg med ryzen cpu’er. På en enkelt stationær endvidere med en ryzen cpu med apu, altså onboard Radeon. Det kører forrygende. Jeg foretrækker dog også ryzen cpu og nvidia grafikkort. Der er heller ikke problemer med det. Det går dog lidt hurtigt nu. AM4 soklen udgår, og DDR5 kommer ind. For de bærbare kigger jeg mest på løsninger med ARM cpu’er. Ikke fra Apple, men de kommer også til Windows bærbare, men de er meget dyre. Ja, rasperry pi med ARM kører også ubuntu hos mig.
Fordelen er også, at især
Fordelen er også, at især Wayland og AMD Radeon spiller godt sammen. Det må man jo sige er lidt en fremtidsindvestering, hvis man gerne vil benytte lidt nyere Linux teknologi. Vulkan er også meget bedre end OpenGL til afvikling af spil, hvis man er til den slags.
Nyere hardware
#2:
Ser man det !
Spil er ikke lige min metier. I dag er udkommet ubuntu 22.04 LTS, supporteret til 2032. Den må jeg have upgraded til. Med fiber forbindelse kom den ned på mindre end et minut.
Fedt! Jeg kunne så godt
Fedt! Jeg kunne så godt tænke mig fiber, men fordi vi bor i lejlighed, bestemmer antenneforeningen, - og den er besat af henholdsvis gravballemanden og tollunmanden, samt deres koner, brødre og søstre :-D - Så vi må nøjes med 70/10 forbindelse, og 100/20, som absolut maximum, men så skal der også et ekstra telefonstik til. - Så vi har 70/10 forbindelse.
Kald mig bare misundelig. :-D
Ud over det, den nye Ubuntu er sørme fed. Med ZFS på er datasikkerheden endda sikret endnu et nøk opad. Snart kommer Pipewire, men den første LTS med den som sound server er i Ubuntu 24.04, altså om 2 år. Den får debut som standard i Ubuntu 22.10. Men 22.04 bruger Wayland som standard nu, og det virker endda også med Nvidia, så vidt jeg har set. Men ellers er der jo stadig X, at falde tilbage på, hvis den ikke er der helt endnu. Men den booter da i hvert fald som standard ind i Wayland.
Det sidste års tid har vi
Det sidste års tid har vi på arbejdet købt Ryzen baserede systemer, når der skulle købes udvikler workstations og laptops. De er supergode med kerne 5 og f.ex. Debian 11 med Docker til at bruge andre OS på samme kerne.
I mine øjne er der altså
I mine øjne er der altså megafed ydelse med AMD Ryzen på Linux, i forhold til Intel i5 og i7 nu om dage.
Jeg er en af dem :)
købte en asus laptop med Ryzen 7 (4700U) for snart et år siden.
Den virker bare og kostede faktisk heller ikke ret meget.
Derefter købte jeg to stk asus mini pcer med Ryzen på mit arbejde, som dagligt bruges som kassesystem med touchskærm (kubuntu med unicenta pos)
Jeg købte for første gang
Jeg købte for første gang Intel for nogle år tilbage. En i7-8700. Et par måneder efter kom 3 generation Ryzen. Hvor jeg dog ærgede mig. Jeg var lettere velhavende på daværende tidspunkt, så jeg donerede det til en ven og byggede en computer med en Ryzen 3700X, som jeg stadig bruger.
Den Intel chip kørte godt, men det føltes godt at være tilbage.