Mini server / Internet 3.0
På det seneste har jeg holdt øje med en række projekter på internettet.
Disse omfatter:
1. At bygge mini servere til befolkningen (f.eks. ved at anvende en Raspberry pi).
2. At gøre internettet mere decentraliseret og distribueret, som det var før i tiden.
3, At anvende nye internet protokoller der minder om bittorrent.
Personligt kan jeg godt lide idéen med, at alle har deres egen personlige server.
Og tænker at linux kan få en stor indflydelse i sådan et miljø.
Hvad er jeres holdninger på området?
Links til projekter
NODE mini server
mobile web server
Freedombox
IPFS
Beaker Browser
Meshnet
Nextcloud
MediaGoblin
Piratebox (video) (er ved at lukke)
Scuttlebutt
- Log in to post comments
Kommentarer20
Alle kan få deres egen
Alle kan få deres egen lille server, køb en NAS box eller en Mini Server og installer Debian på den.
Det jeg synes kunne være spændende, ville være hvis man kunne decentraliserer internettet, lidt lige som f.eks. Diaspora
Alle kan få deres egen
Alle kan få deres egen lille server, køb en NAS box eller en Mini Server og installer Debian på den.
True, men der kan stadig gøres mere for den normale bruger. De fleste brugere (min erfaring) bliver bange når de møder en terminal. Derfor kunne det være smart med en distribution, der sætter det hele op automatisk og kun kræver 1-4 trin.
Det jeg synes kunne være spændende, ville være hvis man kunne decentraliserer internettet, lidt lige som f.eks. Diaspora
IPFS og Beaker Browser arbejder på sådan noget. De forsøger omstrukturere internettet, så man kan downloade hjemmesider (eller dele af hjemmesider) og efterfølgende hjælpe med at hoste disse hjemmesider. På den måde kan du f.eks. dele linuxin.dk med en person ved siden af dig. På den måde mindskes tiden, at hente en hjemmeside + jo flere der henter en hjemmeside, film eller lignende, jo mindre pres vil der komme på internetkablerne og de forskellige servere.
#2Derfor kunne det være
#2
Meget interessante links.
Derfor kunne det være smart med en distribution, der sætter det hele op automatisk og kun kræver 1-4 trin.
Den mulighed, har været der, siden ca. 2005.
https://doc.mageia.org/mcc/5/en/content/drakwizard_apache2.html
https://doc.mageia.org/mcc/5/en/content/drakgw.html
Men det er jo Debian / Ubuntu, der konstant fremhæves.
True, men der kan stadig
#2: True, men der kan stadig gøres mere for den normale bruger. De fleste brugere (min erfaring) bliver bange når de møder en terminal.
Det har du nok ret i. Men den synology som jeg har kan sættes op helt uden terminal eller noget som helst. De er godt nok kommet ret langt med at gøre det ret lettilgængeligt, synes jeg. Men ja, det er bestemt stadig en god ide, at kende noget til infrastruktur.
Men den synology som jeg
#4: Men den synology som jeg har kan sættes op helt uden terminal eller noget som helst.
Synology har en fremragende brugerflade.
Raspberry Pi er også meget nem at sætte op.
Tænkte lige jeg kunne
#0:
Tænkte lige jeg kunne smide en par ekstra projekter på listen.
* PeerTube (Decentralt YouTube alternativ)
* Mastodon (Decentralt social media der minder om twitter)
* Pleroma (Nærmest det samme som mastodon, men tager meget færre server recouser og kan snakke sammen med mastodon servere)
Og så er der også noget der hedder LibraryBox, der minder meget om (og er baseret på) Piratebox som du linkede til.
#6
Tak for informationen
#6
Tak for informationen omkring LibraryBox.
Den kendte jeg ikke.
Set i bakspejlet skulle jeg have nævnt PeerTube og Mastodon, men listen var ved at blive lang.
søger det også...
Må erkende jeg også søger et decentraliseret internet..
Hvis bare der var noget der var så nemt som fx. pi hole.. De har virkelig gjort det nemt for server brugerne og det er jo vigtigt, hvis der skal løftes noget...
Hvis bare der var noget der
Hvis bare der var noget der var så nemt som fx. pi hole.. De har virkelig gjort det nemt for server brugerne og det er jo vigtigt, hvis der skal løftes noget...
Der kommer nok et fancy system på et tidspunkt. Der er i hvert fald adskillige projekter der arbejder på at nå målet, så det er nok bare et spørgsmål om tid.
Det bedste decentralisering
Det bedste decentralisering jeg kender pt, er dark web. Det er faktisk fint decentraliseret. Hvis man undgår de kriminelle sider, så har du rigeligt med frihed til, at sige whatever du vil, gøre whatever du vil, snakke med whoever du vil, lave whatever, så længe det er inde for lovens rammer - udenom de store firmaers kontrol, overvågning og monopolisering af alting. TOR browser gør det muligt for alle. Det er bare, at benytte sig af det.
Har det lidt blandet.
På
Har det lidt blandet.
På den ene side er det uheldigt (for at sige det meget mildt) at så mange data er samlet på nogle få centrale hænder, og at alle fra små foreninger til store firmaer f.eks. bruger Facebook og nogle få andre centrale tjenester hvis de har brug for noget der minder om et webforum eller en simpel "hjemmeside" eller lignende.
På den anden side synes jeg heller ikke det er optimalt at gud og hvermand skal have en server kørende i kælderen 24/7 - som dels bruger en masse strøm, dels "spilder" en masse (begrænsede) naturressourcer på noget hardware der kun bliver udnyttet i ringe grad, og dels udgør en sikkerhedsrisiko når ikke den bliver holdt opdateret eller konfigureret fornuftigt.
Det bedste er nok en middelvej med nogen decentralisering, men ikke total decentralisering. Lidt som Jabber og Diaspora o.l. hvor nogle kan opsætte "hubs" som andre kan bruge.
På den anden side synes jeg
På den anden side synes jeg heller ikke det er optimalt at gud og hvermand skal have en server kørende i kælderen 24/7 - som dels bruger en masse strøm, dels "spilder" en masse (begrænsede) naturressourcer på noget hardware der kun bliver udnyttet i ringe grad.
Raspberry pi spare en masse strøm og sammenlignet med andet hardware, bruger de også færre ressourcer. Energi problemet kan meget vel blive løst med vedvarende energi og bedre batterier, men det går endnu noget tid. Dog kunne man også gå over til et system, hvor man ikke behøver at være online 24/7. At gud og hvermand får en server, tror jeg heller ikke på (det er ikke alle der har interesse for teknologi og servere), men omvendt kan det også være at folks mobiler kombineret med en ekstern og trådløs harddisk kan blive en trend.
På den anden side synes jeg
På den anden side synes jeg heller ikke det er optimalt at gud og hvermand skal have en server kørende i kælderen 24/7 - som dels bruger en masse strøm,
Grøn energi kan benyttes. Om det bliver det er så noget andet.
og dels udgør en sikkerhedsrisiko når ikke den bliver holdt opdateret eller konfigureret fornuftigt.
Botnets på hjemmeservere udgør vist kun en ringe trussel imod den videre infrastruktur. Det er naturligvis op til den enkelte, at administrere egen hardware. Ligesom det er med personlige computere.
Det bedste er nok en middelvej med nogen decentralisering, men ikke total decentralisering.
Jeg ville blot ønske, at flere undgik at opgive for mange informationer til tvivlsomme private firmaer, som Facebook, der har et af verdens mest blakkede ry for uetisk forvaltning af brugernes data, - og i stedet "sandboxede" deres internet-eksistens med deres virkelige "jeg." Det er den eneste måde vi kan beskytte ytringsfriheden på. Jeg køber ikke den med, at vi skal kompromittere folks privatliv for, at beskytte imod terror. Det er udelukkende et greb for, at kontrollere befolkninger og deres meninger og demokratiske rettigheder.
Har i nogle dage leget rundt
Har i nogle dage leget rundt med freedombox på en lille computer. Computeren har 2 GB ram, men den fungere nogenlunde alligevel. I starten havde den kun 1 GB ram (hvilket var tortur, da det tog en evighed). Jeg kunne forestille mig, at en raspberry pi med 4 GB ram ville være rigeligt til en personlig server.
Der er stadig nogle ting der mangler ved freedombox, men de ting der allerede er tilstede gør det til en potentiel kandidat for et distribueret internet. Jeg har installeret en samba server, så jeg kan overføre filer til den (disse omfatter musik, video og diverse dokumenter). Jeg har oprettet en simpel blog med den software der fulgte med (dog kunne jeg godt tænke mig et bedre layout / flere valgmuligheder for layout til bloggen. Det er meget minimalistisk i øjeblikket). Det er også muligt at indstille freedombox som en webserver, men det har jeg ikke eksperimenteret med, da jeg mest bruger den som en lokal server der kan tilgås over wifi.
Jeg håber lidt at NextCloud og andre programmer bliver tilføjet i fremtiden, men der er selvfølgelig ingen garanti for at dette sker. En anden ting som Freedombox også kan gøre bedre: De burde tilføje en applikation, hvor brugerne nemt kan smide deres hjemmesider op på freedombox. Fordi foreløbig ser det ud til at man skal tilføje hjemmesider over SSH. Her ville det nok være rart for nye brugere, hvis de kunne tage html / CSS filerne og smide dem op på freedombox ved hjælp af browseren.
Apropos browser, så skal man også være opmærksom på, at det ikke er alle applikationer der kører i browseren (hvilket jeg synes de burde gøre) der er nogle af de forskellige apps, der kræver et client program.
Hvis nogen er interesseret synes jeg bestemt, at I skal eksperimentere lidt med freedombox.
Fandt et sted
Så fandt jeg et sted, nemlig Tor Netværket, både som delvis bruger, men også som Tor Bridge, som er med til at øge sikkerheden og hastigheden på netværket :)
Et lille tipDet er muligt
Et lille tip
Det er muligt at kører FreeNAS og NextCloud i en virtuel maskine. Det virker dog mest på lokale netværk man er tilkoblet. Har ikke undersøgt om man kan gøre forbindelsen tilgængelig over internettet, men tænker det kan lade sig gøre.
FreeNAS er jo skabt til en
FreeNAS er jo skabt til en NAS, ikke til alt muligt andet.
#17
NAS står sådan set
#17
NAS står sådan set bare for Network-attached storage, så det er vel ligegyldigt om det er en fysisk eller virtuel NAS.
Ja, altså hvis du bruger
Ja, altså hvis du bruger det til en virtuel NAS er det såmænd også ok. Jeg ville personligt dog - hvis jeg endelig skulle bruge det - på en Synology NAS(eller andet mærke) på et hjemmenetværk, hvor jeg i et RAID med mange diske, ville kunne få mest ud af FreeNAS og ZFS filsystemet. Hvor meget disk-plads har du i den virtuelle NAS?
---
Åh, for resten. FreeNAS installeres jo i et webinterface via. en GUI. Så man skal ikke igennem installation via TTY, som i installation af grafisk brugerflade mm. i FreeBSD. FreeNAS kan nemt sættes op i en browser via. webinterfacet til f.eks. en Synology NAS Diskstation el. andet.
Leger for tiden med diet-pi
Leger for tiden med diet-pi på min raspberry pi 4. Software biblioteket er pænt stort og det ser ud til at man kan få nextcloud, owncloud og et hav af andre projekter til at kører. Det her kan meget vel være den mini-server jeg har ledt efter.
Hvor meget disk-plads har du i den virtuelle NAS?
Omkring 300GB, men det er mest af alt et proof of concept / eksperiment. Grunden til at det er en viirtuel maskine er for at jeg kan forbinde til den over wifi. Dog kan det være at jeg skrifter over til diet-pi, hvis det kører nogenlunde når det er sat op.