Hvordan samler vi Open Source-miljøet? man d. 9. jan 17-20
Én fælles kalender for open source-aktiviteter i Danmark? Mere samarbejde på tværs af de forskellige open source-miljøer? Lyder det som noget for dig, så kom til dette debatmøde - og meld dig gerne til at gøre en praktisk indsats.
Oplæg ved Bryan Østergaard, formand for SSLUG og Open Source Days ApS
Tid: Mandag 9. januar 2012, kl. 17-20
Sted: PROSA, Vester Farimagsgade 37a, 1606 KBH V, mødelokalet i stuen
Arrangører: SSLUG, KLID, PROSA
Tilmelding: http://kortlink.dk/ab46
Omtale
I Danmark er der tusindvis af open source-interesserede, men ikke ét sted, hvor man kan få en god oversigt. Hvert år samles mange af entusiasterne til Open Source Days, men resten af året er miljøet delt op i små og adskilte interessegrupper, med hver deres announcelister og hjemmesider.
En gruppe foreninger går nu sammen for at dele netværk, viden og begejstring for open source-teknologier, og inviterer til debatmøde om et udvidet samarbejde. Det umiddelbare fokus er en fælles kalender, så vi kan gøre det nemt og overskueligt at finde frem til alle open source-relaterede events, både i og uden for foreningerne.
Kom frisk og vær med til debatten om at samle open source-Danmark til ét rige. Til mødet vil vi også nedsætte en arbejdsgruppe (eller flere) til at komme i gang med det praktiske omkring en kalender og eventuelt andre mulige samarbejdsprojekter.
Venlig hilsen
Bjarke Friborg
Projektleder/faglig konsulent
bfr@prosa.dk
Direkte: 33 36 47 56
Mobil: 27 78 54 34
Forbundet af It-professionelle
Vester Farimagsgade 37A
1606 København V
Tlf. 33 36 41 41
http://www.prosa.dk
- Log in to post comments
Kommentarer23
For det første lader man
For det første lader man være med at holde sådan et møde i København en mandag aften. For så er man rimelig sikker på at mødet skulle have haft overskriften: "Hvordan samler vi open source miljøet i og lige omkring københavn"
Hvorfor benytter sådan et møde sig ikke af noget videochat/stream så andre lokationer også er med?
Næste problem, er hvem skal hoste sådan en kalender?
Skal den erstatte kalenderen på alle danske linux foreningernes hjemmesider?
Ville sådan et site erstatte annonceringer på andre hjemmesider? Vil det være forbi med at læse om arrangementer på f.eks. linuxin.dk? Hvis ja, hvordan forsvarer man det over for andre hjemmesider?
Skal den samle oplysninger op fra andre kalendere?
Samt sidst men absolut ikke mindst ville en nordjyde møde op til et møde mandag aften i københavn bare fordi han kan læse om det på linuxkalender.dk?
Grunden til at det bliver
Grunden til at det bliver holdt i København er at den persongruppe der er ved at rende det her i gang alle befinder sig i København og har gode muligheder for at låne lokaler i København.
Det betyder naturligvis ikke at vi skal holde os til København og jeg vil da også meget gerne besøge andre dele af landet.
Men ret beset så er aktivitetsniveauet desværre ret lavt uden for Københavnsområdet når det gælder open source miljøet og det er væsentligt svære at starte noget op i et område man ikke selv har nogen tilknytning til.
Så der er et behov for at de mange gode kræfter uden for København gør lidt mere for at synliggøre dem selv.
Med hensyn til den foreslåede kalendar så kan SSLUG sagtens hoste den. Og det er bestemt ikke meningen at den skal erstatte eksisterende kalendere - tværtimod skal den samle information fra de kalendere og dermed give folk mulighed for enten at følge de lokale kalendere eller en stor samlet kalendar.
Og så skal vi ikke glemme at det her kun er første skridt. Jeg håber at der kommer mange andre gode tiltag ud af samarbejdet, men lige nu vil vi godt starte et relativt nemt sted med noget der også vil gøre gavn for mange foreninger og brugere.
EN opvarmer til
EN opvarmer til http://fosdem.org/2012/schedule/event/really_grow_community ?
Mit bud: Løglosse single vendorism ud af alle vigtige projekter.
@fac
Det er jo blandt andet
@fac
Det er jo blandt andet den slags der skal diskuteres. Jeg kunne forestille mig noget sourcing fra andre folks kalendre - har de fleste ikke en eller anden ?Cal-kompatibel kalender for tiden. Og passende kunne man udstille den samlede kalender, sådan at f.eks. LinuxIn kunne trække på den.
Og ja, det kan diskuteres om en NJLUG-person har interesse i et SSLUG-arrangement, men det kunne sagtens være relevant for en Ubuntu-dk-bruger at komme til et arrangement i NJLUG/SSLUG og omvendt.
Og at det holdes i København uden webcam handler vel mest om at det var nemt? Selvfølgelig ville det være fedt med en stor telekonference, men der er nu noget over at sidde i samme lokale. Og skal jeg gøre mig klog på befolkningstætheden og pendlingsmønstre, så vil jeg sige at København, et stenkast fra hovedbanegården er en af de bedre bud på at samle flest folk.
Godt initiativ - Spiller i
Godt initiativ - Spiller i noget fedt mambo i pausen ;-)
Ja det blev måske en
Ja det blev måske en overdreven negativ kommentar, og jeg er vel heller ikke den rigtige til at brokke mig her. Jeg er ikke just specielt synlig/aktiv i linux miljøet i DK.
Jeg reagerede bare på at det var et arrangement i København, med en begrænset gruppe der gerne vil gøre noget for at samle Linux folk i DK. Det er er selvfølgelig også sådan at sådan et projekt skal løbes i gang. Jeg forstår bare ikke at informationen omkring det ikke er meget større. Jeg kunne da f.eks. godt tænke mig en opfølgning med et link til et referat, eller et link til en eller anden forum tråd et eller andet sted. Eller som minimum bare en kort liste over de ting man kunne gøre for at hjælpe sådan et projekt.
Jeg syntes rigtig mange gange at de her projekter starter med rigtig gode intentioner fra en eller anden gruppe, og meget sjældent så rigtigt får involveret andre end den gruppe der tog initiativet. Som fynbo føler jeg jo meget lidt tilhørsforhold til SSLUG, og som Arch bruger er jeg heller ikke flittig besøgende hos Ubuntu Danmark.
Jeg ved godt at det er umuligt at samle alle Linux foreninger/grupper/hjemmesider i DK, men jeg føler bare man er nødt til at gøre noget mere for at andre end den "faste inderkreds" bliver involveret. Hvis det er hænder og tid der mangler til at sådanne initiativer kan blive til noget, så undrer det mig at jeg meget sjældent ser folk der efterlyser frivillig arbejdskraft.
Og ja jeg ved godt at jeg bare kunne hoppe på toget til kbh hvis jeg virkelig var motiveret for at deltage, men det er bare lidt op af bakke en arbejdsdag kl 17 om eftermiddagen. Plus det er en lille smule dyrt...
Helt enig
Jeg er helt enig i fac i at det lyder som et rigtig godt initiativ i har gang i. Jeg kunne heller ikke deltage, da det var for kort varsel at tage fri fra arbejde. Og jeg arbejder i Odense.
I flug sidder vi med tanker i samme område og jeg er derfor utrolig ked af at jeg ikke kunne deltage i København. Så jeg håber da at nogen kunne henvise til et referat fra mødet eller måske en rapporttage fra en deltager. Bare nogle få ord.
På torsdag holder flug en præsentation af vores egen hjemmeside, hvor vi også vil diskutere hvad der bør være på en lokal open source gruppes hjemmeside. Og her vil vi nok komme ind på fælles kalender, fælles arrangementer, Diaspora. Deling af ressourcer som webservere, mail servere osv.
Jeg var med til mødet i
Jeg var med til mødet i går, der var et meget flot fremmøde på så kort varsel (det var meget kort) med repræsentanter fra flere grupper/organisationer, KLID, SSLUG, OSD, OSL, DKUUG, prosa og Ubuntu danmark, samt nogle private (her i blandt mig selv) og jeg har sikkert glemt nogle, hvilket jeg undskylder for :)
Et af ønskerne er at for kortlagt, hvilke grupper/foreninger der er og hvilke af dem som vil være med. Og vi vil gerne hurtigt igang, så vi snakker nær fremtid.
Der blev nedsat to grupper, en midlertidig styregruppe og en arbejdsgruppe.
Styregruppen har til formål at samle interesse samt sætte retningen for projektet og arbejdsgruppen står for det tekniske.
Fokus er i første omgang at vi arbejder for at få en fælles kalender op at køre, hvordan vi præcist vil gøre det, finder vi ud af inden længe.
Noget jeg tror alle var enige om, var at vi skal basere os på standard systemer og åbne standarder. Så ingen hjemmeudviklede løsninger, som er afhængige af enkelt personer.
Jeg har meldt mig til arbejdsgruppen, for at kunne hjælpe med det tekniske.
Jeg blev positivt overrasket, da jeg mødte en fra copenhagenjs, en forening af JavaScript interesserede i København, som jeg aldrig har hørt om før i går.
Det var måske noget jeg havde opdaget tidligere, hvis vi havde et fælles sted at gå hen.
Der kan være en masse af den slags, som man aldrig høre om fordi man ikke kommer de rigtige steder. Og det er her vi håber at kunne gøre en forskel.
@joex2
Det vil være rigtig fedt, hvis FLUG vil være med, vi har brug for så foreninger fra hele landet, også min føde-ø :)
Du kan kontakte Bryan Østergaard, send ham en mail eller en PM (det er ham der svarede i #4 :) )
Som jeg har sagt så mange
Som jeg har sagt så mange gange før syntes jeg det er spild af kræfter!
Det samme gælder Mint danmark og Ubuntu Danmark. I stedet synes jeg vi skulle samle alt på Linuxin og så have forskellige sub sites med de kategorier der var folk der ville varetage som fx. Ubuntu. Der til ville der jo også være fora til hver sub site på linuxin.
Vi er få i DK og hvis vi går sammen er vi flere og hvis vi mødes et sted ville nyheds og artikel kvantiteten muligvis også stige.
Vi er få i DK og hvis
#9: Vi er få i DK og hvis vi går sammen er vi flere og hvis vi mødes et sted ville nyheds og artikel kvantiteten muligvis også stige.
Det er jo rigtigt, men er det ikke det samme, hvis det handler om en portal (organisation) hvor alle er peers, og hvor man blot forener kræfterne?
Selvom nogle har den udmærkede ide, at de vil beskæftige sig med specielle emner, så forhindrer det jo ikke at man samler det hele andetsteds.
Før noget sættes igang, så forudsætter det initiativ, og er det ikke hvad der netop er optræk til her?
Jeg vil lige tilføje, at jeg heller ikke fik tid til at dukke op til mødet.
Bjarke Friborg har sendt et
Bjarke Friborg har sendt et referat ud.
Det kan hentes fra min hjemmeside her:
http://mabs.dk/wp-content/uploads/2012/01/120109-OS-samarbejde.odt
#9Pointen er ikke at få
#9
Pointen er ikke at få flere websites. Pointen er at få færre - hvilket helt automatisk sker ved at den kalender (som forhåbentlig med tiden bliver til en portal til FOSS i Danmark generelt) formentlig kommer til at ligge på opensource.dk og linux.dk samtidig nedlægges/gøres til en forward.
Dette skulle også gerne skabe bedre overblik over eksisterende ressourcer, hvilket måske kan medvirke til at der ikke startes så meget nyt op som dublikerer eksisterende ting.
Derudover er planen at få de forskellige foreninger og sites til at samarbejde mere, da det er urealistisk, og formentlig ikke engang særligt ønskværdigt at slå eksisterende ting sammen.
Tak for referatet
#11:
Tak for referatet. Der er mange gode ideer.
#8:
Jeg vil da prøve at være med i styregruppens diskussioner. Jeg ved ikke hvor svært det bliver med afstanden, men jeg tror det er en god ide, hvis der er nogen med, der ikke bor i København. Jeg har ven'et Bjarke på facebook og cirkel'et ham på G+. :-)
#9:
Jeg er enig i at der er meget double effort i open source miljøer og at det giver mening at begrænse det. Jeg er også enig i at kvaliteten vil kunne forbedres, hvis vi gør tingene lettere for os selv.
Jeg er dog ikke enig i, at vi har alt hvad vi skal bruge i LinuxIN.dk . Open Source miljøet er per definition decentral og vi kan derfor ikke alle beslutte os til at samle alt i én hjemmeside. Men vi kan anvende Open Source værktøjer og åbne protokoller til at vise hvordan man får decentrale organisationer og deres systemer til at arbejde sammen. Og det på måde hvor ingen kommer til at føle sig begrænset. Kalender deling er et logisk første trin. At få bragt Linux.dk ind i dette årtusinde er IMHO det næste.
Mit ønske er at vi får samlet en værktøjskasse som en forening kan tage fra. Det skal ikke være en all-or-nothing løsning, men løsninger der kan fungere uafhængig af hinanden. Et eksempel er en delt kalender, som selv henter aftalerne fra andre forskellige kalendere og samler dem til en. Når jeg opretter en arrangement i flug's kalender, vil vores egen hjemmeside automatisk vise arrangementet, lige som der allerede gør i dag, men den fælles kalender vil sikrer sig at aftalen også vises på linux.dk. Et andet eksempel kunne være en delt mail server. Så vil forskellige foreninger kunne administrerer hver deres række af mail lister, men de behøver ikke at administrerer hver deres server.
Men lad os tage en ting ad gangen. Der er flere opgaver som kunne Out Source'es, til en fælles enhed.
Det vi til gengæld ikke skal gøre, er at genopfinde er par dybe tallerkner, det varme vand og en elektronisk bulletining board. Vi har det offentlige til at vise os hvordan man digitalisere og out source'er sig til dårligere og dyrere systemer. ( dyr = tidskrævende )
Enig med McDonell
Jeg er fuldstændig enig i, at man skulle samle de forskellige Linux fora der eksisterer, for min skyld gerne under LinuxIn, jeg sidder selv med i Mint Danmark, men det kunne være godt, at kunne samles et sted, der ville rent faktisk være en del fordele ved det, men jeg tror det vil blive meget svært, at få alle med på ideen.
En overordnet side ville jo
En overordnet side ville jo have en bestyrelse. Hver sub site ville så have en redaktør plus en masse hjælpere.
Men ja det er nok ønsketænkning.
Et forsøg værd.
Men det var da et forsøg, for bliver det ikke gjort, sker der i hvert fald intet, jeg skal gerne indrykke indlæg på Mint Danmark forum og Ubuntu Danmark forum.
At kigge på det referat
At kigge på det referat dræner mig for enhver entusiasme og forhåbning for en smidig og elastisk sammenhæng i det 'fællesskab' og giver mig ærligt talt lyst til at trække mig fra det, jeg allerede selv er engageret i.
Jeg tror, at udfordringen mest består i at erkende og anerkende det heterogene miljø og lægge projektet på hylden..
Virker helt ærligt også
Virker helt ærligt også som en superfed projektstyringsform.
Vi vel gerne ud til så mange som muligt. Så nu nedsætter vi en arbejdsgruppe der skal promovere projektet. Men inden vi får kontakt til andre, og får nogle flere inputs ligger vi os lige fast på en teknologi og et website. Bare sådan for fleksibilitetens skyld.
Var det ikke meget mere relevant at glemme alt om IT for et stykke tid, og så i stedet prøve at snakke med diverse LUG'er og foreninger om hvad de godt kunne tænke sig, og når man så har fundet ud af det kunne man jo begynde at snakke fælles kalender. Det her virker som om at nogen har vedtaget en løsning, uden nogensinde at kende problemet
En samlet kalender for at understøtte mangfoldighed
#18: "Det her virker som at nogen har vedtaget en løsning, uden nogensinde at kende problemet".
#17: "Jeg tror, at udfordringen mest består i at erkende og anerkende det heterogene miljø og lægge projektet på hylden.."
Selvfølgelig er en af styrkerne og kendetegnene ved open source-miljøet, at det er sammensat, og at der er et væld af både små og større grupper, foreninger etc. Derfor skal der heller ikke presses noget ned over hovedet på nogen.
Udgangspunktet for mødet i mandags var netop, at diskussioner om samarbejde langt fra er noget nyt - og så at mange oplever det som helt reelt, at der mangler en overskuelig og fælles kalender. En fælles kalender kan netop understøtte mangfoldigheden ved at vise den frem: Enkelt og ligetil. Ikke noget forkromet og stort slagskib, der for enhver pris skal underlægge sig alt og alle. Tværtimod skal kalenderprojektet jo netop bygge videre på det eksisterende.
Det er så også rigtigt, at vi til mødet i mandags kom ind på flere muligheder, såsom at nå ud med open source-teknologier til flere. Men alt dette er kun på idéstadiet. Hvis vi skal mere end blot en grundlæggende kalenderfunktion kræver det naturligvis debat i hele miljøet - så pt. har vi f.eks. fået afsat tid til en session under Open Source Days, hvor store dele af miljøet er samlet. Håber vi ses der :-)
Open Source to the WEB
Jeg er heller ikke meget glad for one-blog-over-then-all idéen, men jeg vil ikke forhindre andre om at gøre det på denne måde. Jeg ser LinuxIN.dk som endnu et ekstern site, hvor jeg skal annoncere flug's arrangementer.
Jeg er stor fan af Open Source systemer, men jeg ser ikke LinuxIN som et af dem. Derfor ser jeg ikke nogen grund til at deltage i hvad LinuxIN foretager sig. Jeg ser mig mere som bruger end som deltager på LinuxIN. Ligesom jeg bruger facebook og g+.
Det fede ved Open Source filosofien er at man kan lave nogle små systemer som løser en opgave. Derefter kan disse samles til større systemer. Jeg kan ikke downloade LinuxIN og forbedre den. Dette er en begrænsende faktor. Og derfor vil der opstå andre sites, som konkurrer mod LinuxIN. Hvis disse sites kunne integreres ville de ikke konkurrer mod hinanden, men blot supplere hinanden. Det kan de desværre ikke i dag.
Forstå mig ret. Jeg har ikke noget imod LinuxIN. Og at samle sig under LinuxIN som én general dansk Linux blog er bedre end at dele sig over mange forskellige generelle danske Linux blogs. Men LinuxIN er IMHO kun en blog. Jeg mener at vi har brug for mere end det, og vi vil få brug for mere end det. Og måske vil LinuxIN en dag integrerer de services som vi andre nu vil forsøge at arbejde sammen om.
Og vi er stadig meget tidlig i forløber. Vi er ikke blevet enige i andet end at det skal være en kalender.
Open Source to the WEB
Hi joex2
>Det fede ved Open Source filosofien er at man kan lave nogle små systemer som løser en opgave. >Derefter kan disse samles til større systemer. Jeg kan ikke downloade LinuxIN og forbedre den. Dette >er en begrænsende faktor. Og derfor vil der opstå andre sites, som konkurrer mod LinuxIN. Hvis disse >sites kunne integreres ville de ikke konkurrer mod hinanden, men blot supplere hinanden. Det kan de >desværre ikke i dag.
Det er faktisk muligt idag: http://www.kanaltux.dk/2011/09/09/kanaltux-hangoutcast-episode-3/commen…
Prøv selv:
http://tiddlyspace.gir.dk (dansk test-miljø)
Kig på:
http://apps.tiddlyspace.gir.dk
http://plugins.tiddlyspace.gir.dk
http://temaer.tiddlyspace.gir.dk
http://fri-it.tiddlyspace.gir.dk
http://translations.tiddlyspace.gir.dk
http://puppy.tiddlyspace.gir.dk
http://diverse.tiddlyspace.gir.dk
http://fumle.tiddlyspace.gir.dk/#TW_tanker
Originalen er kommet en del længere mht. html-applikationer: http://tiddlyspace.com - men det danske tiddlyspace, burde kunne give en god fornemmelse for hvad der er umiddelbart muligt...
Mvh Måns
LinuxIN
Forrsten: Når vi er ved emnet. Hvordan komme flug ind på listen under User Groups på LinuxIN?
déjà vu
Tidligere (år 2001?) fik man da netop etableret et kalendersystem for alle danske brugergrupper, og som gav mulighed for enten at se alle gruppernes arrangementer eller en udvalgt gruppes arrangementer. Det var aDiCT-systemet ( Nu finder jeg kun et tilhørende værktøj på http://edb.jacob-sparre.dk/Ada/adict/ )
En fælles samle-kalender for ting relateret til fri og OSS, anvendelse og programmering, der virker som aggregator på samme måde som blog posts fra mange forskellige blogs samlet på planet.opensource.dk .
Nåja, der er allerede sådan en aDiCT-calender på http://www.opensource.dk/adict/mgroup.php som kun indeholder SSLUG's sandkassemøder (og hvor er iCal-linket mon henne?).
Er det et spørgsmål om at skifte til et andet kalendersystem, for at få relevante arrangementers kalendre vist på opensource.dk ? (fx på http://opensource.dk/k med tilhørende iCal-link eller tilsvarende)