En gammel traver
Hej Alle,
En hurtig fra hoften:
Jeg er en "gammel" traver fra dengang hvor windows statede sin belastningskarriere og ødelagde den dejlige DOS platform. Startede med en ZX81 1kb, senere 16 KB, picolo, butler etc. (byggede min første PC (8086) skiftede krystaller osv,). (41 år gammel).
I mange år programmerede og hyggede jeg mig, men endte min kariere som kemiingeniør. Nu sidder jeg og vil gerne igang med skøn og fredfyldt programering igen, men mangler 10 års update.
Baggrund omend noget rustent er Maskinkode, DOS, basic, (flere af de gamle), Pascal, Turbopascal (vers. 1-x) Div. processtyringsprogrammer.
Spørgsmålet er:
Hvad er nutidens og fremtidens sprog, her ikke ment diverese lettere hjemmeside platformer (fred være med deres brugere), men det grundlæggende sprog, og hvilke kurser/uddannelser er det hensigtsmæssigt at tage. (skal altså ikke have endnu en stor videregående titel, mangler ikke pengene og karrieren) :-).
MVH Havmågen. (lyset vil vise sig for de seende)
- Log in to post comments
Kommentarer19
Re: En gammel traver
Det kommer jo nok noget an på hvad du vil lave og hvad det skal bruges til.
Hvordan du vægter performance, cross-platform-egenskaber, læringskurve, og hvor hurtigt du kan nå resultater osv.
Men de mest anvendte sprog til GNU/Linux-programmering er vel (i vilkårlig rækkefølge) C, C++, Java, C#, Python og Ruby.
Re: En gammel traver
Det er utvivlsomt C du skal se på :-)
Hvis det skal være hardwarenært eller i det nederste lag på linuxplatformen er det helt sikkert det mest relevante sprog. Det lyder til at du helst befnder dig her.
Vil du derimod lave endnu en klon af de allerede eksisterende GUI-lorteprogrammer, så vælg et toolkit med bindings til whatever.
Re: En gammel traver
C lever stadig i bedste velgående, men jeg vil ikke betegne det som et nutidens sprog.
Fælles for alt hvad der bliver brugt idag (udover C) er objekt orientering, så et kursus i objektorienteret program udvikling vil være en god start.
Fremtidens sprog:
Der er meget snak om funktionelle sprog i øjeblikket (eks. haskell, F#) og hvordan de skal frelse software udvikleren fra onde multi kerne processorer
Re: Re: En gammel traver
C lyser som godt grundlæggene, hvad med java, det virkede godt i starten, men er det dødt, eller lever det endnu?
Søger noget som er til at komme igang med, men ikke er på pension inden jeg når fornuftigt grundlag, er ikke bange for selv at skulle skrive procedurer osv. men må gerne have begge muligheder.
#4
Java lever fint, men det
#4
Java lever fint, men det får skarp konkurrence af især C# - men du skal ikke regne med at det dør ud foreløbig.
jeg tror umiddelbart du vil bryde dig mest om C, men for opdateringens skyld bør du nok også kigge på C++ og generel objektorienteret programmering, da det gør en del ting nemmere.
Re: En gammel traver
egner c++ sig også til webbaserede løsninger som eks. "lively kernel" , eller er egner det sig kun som endnu en licensslave løsning?
PS. er absolut anarkist i retning af intellektuelt ejerskab.
Re: En gammel traver
Java, java og mere Java.
Java er ikke dødt meget langt fra det er ved at værre lige så uncool som mainframen men rigtigt mange cool ting er baseret på jave(android telefoner m.v.) og man ser java på næsten alle platforme(ffra pic'er over klienter til de største server farme), noget man ikke kan sige om C# uden at stække definitionerne en smule. Alle de store(minus microsoft) bakker op om Java.
Til de tungere ting er C og C++ stadigvæk meget levende. Her får du fuld kontrol over memory usage og den slags noget java og python har det med at lade compiter/engine om at håndtere. C har stort set erstatted asambler til kernel level codning.
Til mere kompleks "datacrunching" hvor man er lidt tættere på matematisk og statistisk modelering er Python, lisp måske kobineret med R(til rå statistik beregninger) værd at overveje.
I mange sammenhænge kommer det meget an på kontekst.
#6 C(++) Egner sig ikke som
#6
C(++) Egner sig ikke som udgangspunkt til webbaserede løsninger, medmindre du skriver hele serveren i det fra bunden af. Hvis du vil bruge C(++) til web anbefales det som regel, at du skriver nogle libraries til alt det tunge arbejde, som dit web-sprog (fx PHP eller JSP) så interfacer med.
Nu har jeg kun kigget meget kort på Lively Kernel, men du kommer næppe udenom at lære Javascript, Flash/Flex eller tilsvarende for at kunne lave sådan et interface i browseren.
Re: En gammel traver
tusind tak, min mvefornemmelse siger java, men så kommer næste punkt:
I "gamle dage" var java scripts noget vi skrev i forbindelse med html og lign, findes der idag deciderede programmer a´la turbo pascal c++ hvor man kan "lege lære" og er der kurser til genopfriskning?
Hvad er en god start?
#9
Lad os lige slå fast med
#9
Lad os lige slå fast med syvtommersøm, at den eneste lighed mellem "Java" og "Javascript" er at de starter med de samme første 4 bogstaver.
Javascript er et sprog til at afvikle dynamiske effekter i en browser - selvom det har udviklet sig til at kunne bruges i andre retninger, men det er lidt fjollet.
Java er et sprog til at afvikle reelle applikationer på en hvilken som helst platform, i en slags virtuel maskine.
Re: En gammel traver
takker, der havde jeg en mismatch, men hvilket program er legeplatformen?
altså lokalt.
Re: En gammel traver
http://www.linuxbog.dk/?b=java er et godt sted at starte med java, gennelt introduction til programering under linux ligger her http://www.linuxbog.dk/?b=program
Java kører meget gnidningsfrit på alle platforme, man udvikler til noget der heder et runtime der er en slags virtuel maskine(og så ikke aligevel helt).
For at udvilke skal man bruge et development kit, der findes flere men suns er nok det mest brugte, selvom der findes rene opensource løsninger.
Derudover bruger mange et IDE(integreret miljø) her er den store fordel at dokumentationer er integreret med editor og man kan få forskeligt hjælp til at huske metode klasse og funktions navne. Eclipse(IBM leveret opensource) og Netbeans(SUN støttet opensource.).
#11
Jeg er ikke sikker på
#11
Jeg er ikke sikker på hvad du mener med "legeplatformen". Begge sprog er seriøse og vidt brugt af både amatører og erhvervslivet, men til forskellige formål - javascript i forbindelse med browserapplikationer, java i forbindelse med servlets, desktop applikationer mv.
tak for input m.mere
takker for indslagene, jeg er blevet klogere, og vil nok vende tilbage senere og genere jer med grundlaget. "med legeprogram" mener jeg platformen, hvor man lærer gennem leg og øvelse for at ehverve de nødvendige grundfærdigheder inden programeringen af reelle applikationer begyndes :-)
Man skal jo kravle før man kan gå endsige løbe.
Re: En gammel traver
#4 Et sprog kan ikke være "godt", det er sådan set kun udbredelse og anvendelse der afgør forskellene. Hvis man læser hvilken tilgang du har haft tidligere, så er det absolut ikke Java du skal rode med.
#7
python til "data
#7
python til "data crunching"? Ja gu er suntaxen nem til et hurtigt hack, men det er lige før du kan regne hurtigere i hovedet.
Java + uncool ?
#7 Uncool som Mainframe ? Hvor tror du dine regninger bliver betalt via , dine forsikringer ligger, dine penge , dine sundheds informationer etc ect etc ?
Bortset fa det er jeg enig i at Java er et godt sprog at kigge på i forbindelse med userspace ting og alt det vrøvl om at C# erstatter det skal du bare glemme, ellers er Python også mægtigt til små "lorte GUI" programmer eller andet hvor du hurtigt skal kunne komme igang med at lege.
Til lowlevel ting kommer du ikke udenom C og til dels C++ og her vil du måske føle dig mere hjemme med din baggrund,, men webegnet NEJ.
Ang funktionelle sprog vil jeg ikke anbefale dig at kigge på dem før at dit legeri tager så dratiske tarv at et af de andre sprog ikke kan følge med, tankegangen er radikalt anderledes.
Re: En gammel traver
#17 Ja men hvor mange hippe IT blads editører reagere med andet end et blank "hva er det? kan de spises? er det sundt? " når man begyndet at snakke om CICS, TSO og JCL. Mener at IBM sendte en presse meddelse om at der var flere CICS og tranasctioner en http request i business verdenen lige omkring dotcom boblens kollaps.
Jeg sidder selv med et par 3270 sessioner på arbejdet og har en rimeligt god ide om hvad workload der er på den zSeries vi forbinder til. et veldesignet cics interface er hurtigere og nemmere at bruge end et gui interface.
#16 Google ligger deres foretningslogik i Python, der er MMO'er som eve-online der gør det samme, og en masse Business inteligence ting gør det samme, ofte compiler man til java bytecode. sammen med R og lisp giver det en muglighed for at udtrykke kompliceret matematik i mere eller mindre standard notation.
#18
So what?
Du er ude i
#18
So what?
Du er ude i helt specielle use cases hvor der er nærmest uendelige ressourcer til rådighed. Det har intet med standard python+standard fortolker at gøre. Unladen swallow fra google er jo netop et eksempel på hvor uegnet standard python er til "data crunching".