Mandriva One 2009.0
Jeg har før skrevet en kritisk artikel om en Linux distribution. Denne gang er Mandriva One 2009.0 kommet i vridemaskinen.
Brugervenlighed? Nej.
Jeg fik engang i foråret en lidt ældre HP Pavilion ze4400 laptop computer, og jeg installerede en Mandriva 2008.1 på den. I starten havde jeg installeret en Mandriva One, men i den oplevede jeg en del problemer med opdateringsmanageren. Hver gang jeg ville åbne programinstallationen, fik jeg bare den besked, at databasen var låst, og så lukkede den ned igen.
Disse problemer blev dog løst, da jeg overskrev den med en Mandriva Free, og jeg var blevet rigtig glad for den.
For et par uger siden begyndte den så at gøre mig opmærksom på, at der var udgivet en ny version af Mandriva, og opfordrede mig til at opgradere til Mandriva 2009. Jeg holdt stand en uges tid, men på et tidspunkt gav jeg efter for presset og startede opgraderingen. Jeg vidste, at det ville tage lang tid og lod den bare stå i fred og arbejde. På et tidspunkt kiggede jeg til den og opdagede, at computeren var gået i stå ca. en trediedel inde i opgraderingen. Jeg kunne ingenting foretage mig og det endte med, at jeg måtte resette hardwaren.
Med bange anelser startede jeg så op igen, og ganske rigtigt, min Mandriva 2008.1 var totalt spoleret. Der kom en masse fejlmeddelelser under boot processen, og jeg kom aldrig frem til en log-in skærm. Jeg kunne end ikke få en kommandoprompt frem. Der var ikke andet at gøre end at lave en ny installation.
Her løb jeg ind i et nyt problem, da jeg ikke kunne få det ret dubiøse CD-drev i HP'en til at boote fra min nybrændte Mandriva One 2009.0, og heller ikke fra ret mange endre skiver for den sags skyld. Jeg havde dog en ledig partition på min main computer, så jeg besluttede at installere Mandriva One 2009 på den.
Førstehåndsindtrykket af Mandriva One 2009 var rigtig godt. Den ser meget lækker ud, og KDE 4.1 ser også fint ud.
Jeg konstaterede hurtigt, at denne nyeste version af Mandriva One i lighed med de tidligere manglede en mulighed for at åbne en filemanager fra Desktoppen. Det er noget, jeg før har beklaget mig over på Mandrivas Forum, men det anses åbenbart ikke for vigtigt at kunne tilgå en filemanager uden at skulle ned i tredie niveau i menuen. Der er heller ingen filemanager i menulinien.
Da jeg kiggede Mandriva Control Center igennem, fandt jeg også ud af, at der ikke eksisterer nogen som helst mulighed for at installere en printer. Man kunne installere scanner, men ikke printer. Jeg besluttede dog at gennemføre installationen af Mandriva One alligevel, for det måtte da være muligt at installere printer utilities efterfølgende.
Installationen forløb uden problemer og var temmelig hurtig. Jeg fik ikke taget tid, men jeg tror ikke, at den varede mere end et kvarter. Da Mandrivas installation, i lighed med f.eks. openSUSEs, først færdiggøres efter første boot, kunne jeg af bitter erfaring ikke undlade at installere en bootloader, men måtte lade den overskrive min eksisterende Grub. Efter at have gennemført den resterende del at installationen med oprettelse af bruger, ville jeg lige tilføje mine andre distributioner (Ubuntu og Dreamlinux) i /boot/grub/menu.lst, men fandt ud af, at det simptelthen ikke var muligt at åbne et program som root fra terminalen. Jeg fik bare en melding som denne:
Could not start process.
Cannot talk to klauncher.
Not connected to D-BUS server.
Jeg udskød løsningen af dette problem til senere og gik i gang med opsætning af media sources (repositories). Det kunne heller ikke umiddelbart lade sig gøre, idet jeg fik forskellige fejlmeldinger, når jeg forsøgte at tilføje noget. Her ville en nybegynder være helt på herrens mark, men da jeg jo har opnået lidt erfaring med urpmi, selv om jeg langt foretrækker apt, så gik jeg ud på http://easyurpmi.zarb.org/, hvor man næsten automatisk kan få opsat Mandrivas repositories.
Da jeg således havde adgang til pakkesystemet, kunne jeg gå i gang med at opdatere, og derefter sætte systemet op til at være dansk. Selv dette gav problemer, idet det viste sig, at jeg ikke bare kunne logge ud og så logge ind igen for at få de nye indstillinger aktiveret. Hvis jeg ville logge ud, kom der bare en sort skærm (somme tider hvid), så jeg måtte trykke på 'ctrl+alt+bcksp' og derefter på 'ctrl+alt+F1' for at få en kommandoprompt, hvor jeg kunne logge ind på ny. Det viste sig så, at indstillingerne ikke blev opdaterede af den manøvre. Jeg måtte reboote helt, så blev først KDE4.1 og i anden omgang også OpenOffice dansk, men Firefox er stadig ikke med dansk tekst i menuerne, men har dog dansk stavekontrol, hvilket jeg aldrig har opnået i Ubuntu. Med al denne rebooting føler man sig hensat til et Windows system.
Næste opgave var så at prøve at finde nogle printer utilities. Her er der så rig mulighed for at blive frustreret over søgefaciliteterne i Mandrivas pakkemanager. Når man kiggede under printer, fandt man kun to pakker med cups. Dem installerede jeg så og kunne derefter via en browser få adgang til http://localhost:631, men det stod dog klart, at der manglede noget, da der kun var ganske få printere i databasen. Under system->configuration i pakkeoversigten, fandt jeg så system-config-printer, og da den var installeret, var Mandriva Control Center udvidet med muligheden for at opsætte printere.
At man skal gøre dette efter installationen, er da ikke spor brugervenligt, og det er da direkte begynderfjendtligt.
Det var nu tid til at forsøge at løse problemet med at køre programmer som root. Jeg søgte i Google efter: "not connected to d-bus server", og fandt ud af, at det var et ret kendt problem i såvel Kubuntu, openSUSE som Mandriva og endda Slackware, når man kruger KDE4. Jeg fandt denne liste over bugreports:
http://www.nabble.com/-Bug-43701--kdebase4,-NEW:-konqueror-and-dolphin-…
Deri angives det, at problemet skulle være løst med at man installerede en pakke, der hedder:
kdebase4-4.1.1-2mdv2009.0.src.rpm . Denne pakke bliver dog afvist af systemet, da den ikke er gyldig, men en videre søgning fortæller, at der er en nyere pakke, der hedder kdebase4-4.1.3-2mdv2009.0.rpm. Denne pakke kunne installeres med rpm -i, da den først havde fået løst nogle dependensies, men det havde dog ingen effekt. Man kan stadig ikke åbne applications som root.
Som en sidste ting, søgte jeg nu hjælp i Mandriva Forum, og der sagde man, at hvis man i terminalen skrev su - i stedet for su, eller su root, som jeg havde forsøgt mig med, så skulle man kunne åbne programmer. Det må jeg da indrømme, at man kunne, men så havde man intet dansk tastatur og intet dansk karaktersæt. For mig er det altså ikke nok at blive betragtet som amerikaner, når jeg skal administrere mit system. Og mistænkelig, som jeg er, så gik jeg selvfølgelig ind i Mandriva Control Center for at afprøve den administrator terminal, man har adgang til derfra. I den terminal kan man stadigvæk ikke køre programmer, selv om man giver den et ekstra su -, jævnfør dette:
[root@localhost ~]# su -
[root@localhost ~]# kwrite
No protocol specified
kwrite: cannot connect to X server :0.0
[root@localhost ~]# dolphin
(5307)/: KUniqueApplication: Cannot find the D-Bus session server
(5306)/: KUniqueApplication: Pipe closed unexpectedly.
[root@localhost ~]#
Man skal dog ikke lade sig slå ud så let. For at have mulighed for at åbne en file manager som root, installerede jeg krusader, som er en x version af Midnigt Commander (mc) i stil med Windows Commander. Den plejer at komme i menusystemet i en superbruger version, og i den kunne jeg tilrette min menu.lst efter behov.
Som man kan forstå, kan jeg ikke være særligt begejstret for Mandrive 2009, men det er dog ikke negativt det hele. Det viste sig at være ret nemt at komme på det trådløse netværk både med en D-Link DWL-122 usb wireless kort og en Extremeit wireless adapter med Marvell chipset.
Ud over det, jeg har berettet om her, har der været en del andre ting, som efter min mening er uhensigtsmæssigt og mindre brugervenligt. Her tænker jeg specielt på panelet i bunden og på desktoppen. I menupanelet har man mulighed for at tilføje widgets, man kan tilføje forskellige former for menusystemer, men man kan åbenbart ikke længere tilføje en launcher til enkeltprogrammer. Jeg ville gerne have tilføjet en filemanager, enten Konqueror eller Dolphin. Man har dog masser af muligheder for at ændre på udseendet.
Da jeg havde konstateret, at jeg ikke kunne lægge en filemanager i menulinuien, prøvede jeg så at kigge på mulighederne på desktoppen. På desktoppen kan man også tilføje en del widgets, i teorien de samme som i menulinien, men i praksis viste det sig, at når man tilføjede en widget, så blev den lagt så højt oppe i venstre hjørne af skærmen, at det meste af den var udenfor synsfeltet. Det symbol, der skulle aktiveres for at kunne flytte en widget, kunne ikke nås med musen, den eneste knap, der kunne klikkes på, var den, der slettede den pågældende widget igen. Der er dog en widget, der hedder mappevisning, og den er så stor, at funktionsknapperne ikke kan skjules helt, så ad den vej kan man få en filemanager på sin desktop. Den er dog ikke optimal, for den er halvt gennemsigtig, og teksten er svær at læse, men den ser da unægtelig smart ud.
En anden ting, jeg savner voldsomt i KDE4, er en menueditor. Jeg søgte i pakkesystemet, og fandt en pakke (ede, Equinox Desktop Environment) med en del små utilities, bl.a. en menueditor. Når man havde installeret pakken, havde man et større detektivarbejde for at finde ud af, hvordan man kunne starte den, da den ikke fremkom i menuen. Rigtigt gættet, den skal startes i terminalen med en speciel kommando for hver enkelt utility, og igen rigtigt gættet, den skal køres som root, og det er jo så et problem i det her tilfælde. Og efter det, jeg kunne se ved at opstarte den som almindelig bruger, var den alligevel ikke særligt anvendelig.
(Tilføjelse: På Mandriva forum blev jeg gjort opmærksom på, at der vae en menu editor, hvis man højreklikkede på menuknappen. Jeg så mig åbenbart ikke ordentligt for i min udforskning af menulinien.)
Mange af de ting, jeg har påpeget her, skyldes givetvis, at KDE4 stadigvæk er meget fejlbehæftet, men alligevel synes jeg også, at jeg sidder tilbage med det indtryk, at Mandriva One 2009.0 er meget præget af fransk skødesløshed. Der er jo tale om en endelig udgivelse, og ikke en alpha eller beta. At man glemmer at lægge printer utilities i distribution, er da for dumt. Mandriva har jo også før laver den slags bommerter. I 2008.0 havde man f.eks. glemt, at der er et europæisk land, der hedder Danmark.
En af de brugere, der havde svaret mig på Mandriva Forum, gav mig ret i, at en del af problemerne givetvis skyldtes KDE4, men han mente til gengæld heller ikke, at det var en optimal løsning at installere KDE 3.5 i stedet for. Han var selv gået tilbage til Mandriva 2008.1.
Rundt omkring i verden i almindelighed, og her på Linuxin i særdeleshed, er der en del linuxbrugere, der ser det som et kald at rakke ned på Ubuntu ved enhver lejlighed. Disse personer fremhæver ofte openSUSE og Mandriva som systemer, der er langt mere brugervenlige og begyndervenlige end Ubuntu, senest i tråden, der handlede om, at Mark Shuttleworth tog til genmæle. Jeg kan kun opfordre til, at man prøver Mandriva One 2009.0 for at lade sig overbevise om, at den er et meget stort tilbageskridt for Mandriva. Der er ikke meget brugervenlighed tilstede her, og begyndervenlighed er der absolut intet af.
Egentlig synes jeg, at det er meget synd, for Mandriva er en af de Linuxdistributioner, der ser bedst ud generelt, ikke bare bedømt efter smart grafik, men især at sådan noget som forholdet mellem fontstørrelser, linieafstand i specielt menuerne, ikonernes udseende og skarphed er nærmest perfekt. Teksten er let læselig uden at være klodset. Jeg kan kun komme i tanker om to andre distributioner af de, som jeg har prøvet, der er lige så gode på det felt, og det er openSUSE og Sidux.
Til sidst vil jeg lige fremføre, at jeg finder, at Debians pakkesystem, apt, er Mandrivas urpmi langt overlegent, uanset, hvad andre måtte mene. Min opgradering af Mandriva 2008.1 til 2009.0 gik galt. Den Ubuntu, jeg har kørende på den computer, jeg sidder ved nu, blev installeret som en version 5.04. Den har været gennem adskillige opgraderinger uden nævneværdige problemer. I det daglige brug med adskillige opdateringer, har jeg konstateret at urpmi downloader pakkerne i bundter af en 4-8 stykker, hvorefter de bliver installeret, inden det næste bundt bliver downloadet. Apt downloader alle de pakker, der skal opdateres, på en gang, og først derefter bliver de installeret. Lad os forestille os, at der undervejs i opdateringen sker noget, der enten afbryder computeren, eller at forbindelse til et repository ryger sig en tur. I det tilfælde er urpmi systemet spoleret, som det skete i mit tilfælde, mens et system med apt bare ville afbryde og undlade at opgradere de downloadede pakker. Altså vil der ikke være sket nogle ulykker, selvfølgelig med mindre apt bliver afbrudt i installationsprocessen. Da det normalt vil være internetforbindelsen, der er det svageste punkt, vil jeg betragte apt som et mere sikkert pakkesystem. Ydermere forholder det sig sådan, at det ikke er ualmindeligt, at forbindelsen til Mandrivas repositories er usikker, mens jeg egentlig ikke husker at have oplevet problemer med Ubuntus repositories.
Skulle nogen mene, at jeg er for hård i min kritik, er de selvfølgelig velkomne til at kommentere artiklen.
Det gælder specielt også, hvis man mener at have løsninger på nogle at de problemer, jeg har oplevet.
Kaj Vitthøfft Rasmussen
- Log in to post comments
Kommentarer25
Re: Mandriva One 2009.0
Jeg synes din kritik lyder meget fair. Jeg har for nyligt installeret Mandriva 2008.0 på en PC, som skulle bruges til sampling med et USB I/O kort fra National Instruments, som kun understøtter mandriva, opensuse og redhat. Det eneste der skal anvendes på den computer er svn, en tekst editor og de sædvanlige gcc compiler tools. Nu er det nok lidt for sent at anmelde en så gammel udgivelse af mandriva, men jeg må sige den er meget rodet og også ret ustabil. Det var KDE versionen jeg installerede.
Når vi nu skal snakke overlegne pakkesystemer, så skulle du prøve Pacman ;)
Re: Mandriva One 2009.0
Grafiske programmer startes fra terminalen med:
kdesu (program)
Re: Mandriva One 2009.0
#1: Pacman -- overlegen? Det må da være en joke.
Jeg har fandme mange gange måtte holde pacman i hånden, og slette filer den ikke selv magtede at fjerne før en opgradering. Bleh.
#2: Er du da SINDSYG? Så starter du jo programmerne som root!
#2
Ja, det skulle man vel
#2
Ja, det skulle man vel mene, men jeg kopierer lige lidt ind fra terminalen i Mandriva 2009.0:
[kaj@localhost ~]$ kdesu kwrite
bash: kdesu: command not found
[kaj@localhost ~]$ su -
Password:
[root@localhost ~]# kdesu kwrite
-bash: kdesu: command not found
[root@localhost ~]#
Kaj
Menuredigering
Jeg så mig åbenbart ikke ordentlig for, da jeg søgte efter en menu editor.
Og jeg huskede galt, da jeg forsøgte med en kommando i terminalen.
Når man højreklikker på hovedmenuen i venstre hjørne, har man adgang til en menu editor.
Kaj
Re: Mandriva One 2009.0
#6: Så husker du også lige at rette din artikkel til at reflektere dine nye opdagelser.. Ikke?
Re: Mandriva One 2009.0
#9: Så det du siger, er, at hvis distributionen ikke har installeret det, så er det bare et manglende symlink?
Must.. not.. laugh..
#3 Ja det ved jeg. Men det
#3
Ja det ved jeg. Der skulle nok have stået at grafiske programmer som root startes med kdesu... Beklager...
Re: Mandriva One 2009.0
For at tilføje et program til menulinien kan du bare trække det fra menuen og ned på menulinien. Simpelt når man først ved det.
#13 Tak for oplysningen. Jeg
#13
Tak for oplysningen.
Jeg havde faktisk prøvet at trække den der ned, men da menuen dækkede det meste af bundlinien, trak jeg det ned på den del, der udgør opgavelinien, og der gav den bare et "indgang forbudt". Det virkede at trække den over til venstre.
Kaj
#5
Jeg forsøgte at
#5
Jeg forsøgte at opgradere 2008.1 til 2009.0 ved bare at klikke OK i det lille popup vindue, den åbnede med en opfordring til at opgradere.
Hvis det var meningen, at man skulle ændre repositories først, så havde man vel fået muligheden, men den gik straks i gang med at opgradere.
Som en kuriositet kan jeg fortælle, at det optiske drev i den HP laptop, det drejede sig om, ikke vil boote fra andre diske end MEPIS, så nu ligger der der en simplyMEPIS 8.0 beta 5 på den.
Jeg havde ellers købt et nyt drev til den, men det nye DVD-brænder drev virkede slet ikke, så det gamle måtte i igen.
Mandriva'en blev installeret på en stationær ASUS computer.
Kaj
#1 Rigeligt langt indlæg.
#1
Rigeligt langt indlæg. Ikke overgået her, tror jeg.
Jeg har haft lidt lignende problemer med Mandriva 2009 One Xfce. Som er endnu nyere.
Fandt løsningen for printer setup på mandriva forum, og efter 2 reboots kunne en printer sættes op, og virker nu over trådløst via min router. Desuden måtte jeg installere nyeste flash i firefox, adobe version 10.
Dette er vel at mærke med en Asus Netbook Eee 1000H, og jeg er en kende imponeret over, at standard kerne kan trække det specielle wifi kort, der er i den.
Når man læser, hvor meget kernefileri, der er nødvendigt med Ubuntu 8.04 og 8.10 via site www.array.org.
Det var dog ikke så let at installere mandriva'en på den Eee, der ikke har noget optisk drev. Det viser sig nemlig, at der er en fejl i både 2008 og 2009 m.h.t. at boote live, når man har nedfældet iso'en på usb-key med netbootin. Der er muligvis en workaround m. F3 i bootmenu, og så nogle linier tekst (advanced boot configuration, debug, boot options, 5-6 linier kode og exit).
Men jeg fandt ud, at et usb-CD drev ikke gav nogen problemer.
Nu er jeg godt tilfreds med en flot Mandriva på den netbook. Xfce er pænt hurtig, og lir som roterende cubus er der også.
Men helt stabil virker den ikke i opdateringer. Måske er nogle repositories meget halvgående for tiden. Jeg har også lige set opdateringsproblemer med Ubuntu 8.04.
Men man kan da også sagtens leve uden opdateringer !
Mærkeligt
Jeg undre mig forsat over at et godt firma og en go disp som
Mandrake nu Mandriva kan ende så galt.
Mærkeligt
Re: Mandriva One 2009.0
#3 Nu har jeg efterhånden prøvet en del forskellige pakke managere. Og jeg må sige at pacman også kommer nr. 1 hos mig, efterfulgt af yum.
"Jeg har fandme mange gange måtte holde pacman i hånden, og slette filer den ikke selv magtede at fjerne før en opgradering"
He he, Jeg håber da virkelig ikke at du har siddet manuelt og slettet de filer? "man pacman" var nok en god ide at kikke i, så ville du have fundet --force
Pacman sletter ikke filer den ikke er sikker på at den har lov til, med mindre man laver en force på den, hvilket er ret simpelt.
Debians system har det modsatte problem. At slette filer den IKKE skal. Jeg har da aldrig oplevet et pakke system der kræver så meget work-arounds som deres, blot for at slette en simpel pakke, der ikke har nogen tilknytning til andre pakker. Man prøver at slette en enkelt lille sølle pakke, og den vil fjerne 95% af hele systemet. Der kan man da snakke om et pakke system med problemer.
Og vi kunne grave dybere i dens problemer, hvis vi også tager ting som tilføjelser af nye repo'er med.
Pacman er simpelt bygget op. Den har mange gode funktioner, overskuelige outputs ligesom yum, blander sig kun i det den skal og har ALDRIG fucket noget som helst op på nogen måde, hvilket jeg ikke kan sige om nogen som helst anden manager.
Re: Mandriva One 2009.0
#18: -f er jo det samme som bare at slette lortet selv, så det er jo som sådan lige grimt. -f burde aldrig være nødvendigt, men det skete altså tit -- og det VAR filer den selv havde installeret.
Arch burde gøre brug af lignende værktøjer, som dem man bruger på Fedora til at lave pakker -- der er rigtig mange QA-ting man undgår sådan.
Mht. dit apt-get problem, så er det meta-pakker der enten er lavet forkert, eller installationen der er lavet dumt, hvis alle pakker pånær noget i stil med "ubuntu-desktop" er markeret som automatisk installeret. Det er selvfølgeligt ikke pakkesystemets skyld.
Re: Mandriva One 2009.0
#19 Jeg har selv undret mig en smugle over det på et tidspunkt, men må så ærlig indrømme, at jeg ikke har noget imod en manager der sletter færre filer, uden tilladelse. Pacman har ikke store databaser mm. til at ligge, men er bygget op på et simpelt file/folder system. Det giver lidt begrænsninger til automatikken, hvilket jeg nu alligevel synes pacman gør ret så godt.
"Arch burde gøre brug af lignende værktøjer, som dem man bruger på Fedora til at lave pakker
Why? De har da en glimrende måde at lave pakker på. Og pakkerne er bygget op på en ligeså glimrende måde.
"Mht. dit apt-get problem, så er det meta-pakker der enten er lavet forkert
Meta pakkerne er ikke lavet forkert, meta systemet fungere bare ikke ordenligt. Arch pakke system har lignende muligheder, men deres fungere.
Installere jeg en group pakke i Arch, f.eks. test, som indeholder test1 og test2. test1 skal så samtidig bruge test1_1 i dependencie.
Nu sletter jeg så test1 med "pacman -Rs test1". Den sletter så test1 og test1_1, men ikke test2, hvilket apt ville gøre.
Re: Mandriva One 2009.0
"Det giver lidt begrænsninger til automatikken, hvilket jeg nu alligevel synes pacman gør ret så godt."
Hvorfor? Filer kan -- trods alt -- lige så nemt indeholde data, som en egentlig database kan. Desuden er der intet nyt over pacman -- Portage bruger også et fil-træ i stil med pacman's, bortset fra at portage ikke fucker op med den slags.
"Why? De har da en glimrende måde at lave pakker på. Og pakkerne er bygget op på en ligeså glimrende måde."
Fordi de tilsyneladende ikke har styr på hvilke filer de installerer -- det nummer får man absolut ikke lov til at lave med rpm 4.6-pakker.
Og alle dine apt-kommentarer: Det kommer an på hvordan meta-pakkerne er lavet. Længere er den ikke.
Re: Mandriva One 2009.0
De systemer der har givet mig de største dependencies kvaler, er RPM baserede. Så nej, jeg synes bestemt ikke at Arch skal lave deres i stil med disse.
"Og alle dine apt-kommentarer: Det kommer an på hvordan meta-pakkerne er lavet."
Ok, det er da rart at høre at Debian ikke kan finde ud af deres eget pakke system.
Re: Mandriva One 2009.0
De problemer der har været flere gange med Pacman er ikke pga. pakker der er bygget forkert men pga. et lille problem der opstår hvis en pakke gør følgende:
1. Installere programmet.
2. Kører indbygget script i pakken.
3. Script opretter filer eller symbolske links.
Hvis udviklerne så opdager at det er dumt at scriptet gør noget som pakken i virkeligheden bare kunne indeholde fra start så fjerner de scriptet og laver en ny pakke der indeholde de nye data. Nu opstår problemet:
1. Fjerner forrige version af programmet.
2. Installere ny version af programmet.
3. Konfligt opstår pga. der overskrives filer.
Årsagen er jo at de filer som scriptet oprindeligt lavede ikke bliver opfanget af pacman og derved teoretisk ikke tilhører pakken og bliver derfor ikke slettet under opgraderingen. De fleste pakker har et script der sørger for at rydde op efter sig når en pakke bliver slettet eller opdateret men da filkonfligter bliver tjekket inden selve opgraderingen er det ligemeget eftersom den stadig ser at der ligger en bunke filer der ikke tilhøres af nogen pakke.
For nyligt var der en pakke der havde samme problem bare med symbolske links hvilket de også skrev på archlinux.org at brugeren selv skulle ordne noget. Fælles for disse problemer er dog at de først nu begynder at opstå pga. udviklerne forsøger at undgå disse uheldige episoder. Det ville være forkert at gøre det anderledes som fx at bygge det ind i pacman da det heller ikke er smart at den forsøger at kører alle packkescript for at se efter om de skulle gøre noget under en evt. opgradering. Det er desuden heller ikke nogen løsning at droppe scripts i pakker.
Pacman er det pakkesystem jeg har haft færrest problemer med. Har dog heller ikke prøvet Gentoo men hvis jeg kender de brugere ret så siger de jo altid at det system er bedst ligesom en Arch bruger også ofte vil sige at Pacman er bedst ligesom en Debian bruger siger at apt-get er bedst osv... :P
Re: Mandriva One 2009.0
Jeg har lige fundet ud af, at mp3 encoderen GoGo er i Mandrivas repositories, skjult i en pakke, der hedder petit. Jeg måtte jo så straks installere den og prøve den.
Det viste sig dog, at det kan jeg ikke, for Mandriva One 2009.0 kan slet ikke hverken afspille eller i det hele taget læse musik CD'er. Under min test for nyligt afprøvede jeg det slet ikke, for jeg tog for givet, at det var i orden, men som sagt, så reagerer den overhovedet ikke på, at en musik CD bliver isat udvover en kort oplysning af dioden på drevet. Alle data CD'er går det udmærket med. DVD skiver kan læses, men ikke afspilles, men den kan godt afspille medier fra Youtube.
Det er ikke drevet, for de to andre dists på PC'en (Ubuntu og openSUSE), kan godt spille musik CD'er.
At jeg så har nogle andre problemer med openSUSE, er en anden sag. Den kan bl.a. ikke opdatere programmer, da jeg ikke kan køre opdateringsprogrammet som root, og Yast2 brokker sig over alt muligt andet.
Kaj
Re: Mandriva One 2009.0
Jeg har lige installeret Mandriva One 2009 på min kones fødselsdagsgave.
En zepto Anthea A15, Banshee kan godt læse CD'er.
Men umiddelbart kan den kun konvertere til ogg og ikke til mp3.
Re: Mandriva One 2009.0
Drejer det sig om at encode rippede CD'er?
For at kunne lave mp3 filer med en CD-ripper, skal du have Lame og liblame0 installeret.
Så vidt jeg husker, er Lame proprieritær software, og ligger derfor i PLF reposiroriet.
Har du ikke plf repositories i dine software kilder, kan du konfigurere dem ved hjælp af easyurpmi: http://easyurpmi.zarb.org/
Lame er den mest benyttede mp3 encoder, men hvis det skal gå noget hurtigere uden tab af kvalitet, så er der som nævnt i mit forrige indlæg pakken petit, der indeholder encoderen GoGo,
Ffor at bruge den kræver det godt nok, at du går ind i opsætningen på din CD-ripper og fortæller den, at du vil bruge gogo, og give den korrekte sti til programmet, ved at sætte /usr/bin/ foran kommandoen.
Min favoritripper er Grip, som er lavet til Gnome, men fungerer i KDE uden at man behøver at installere det halve Gnome som dependencies.
Hilsen Kaj
Re: Mandriva One 2009.0
Altså, franskmænd er gode til mange ting: mad, vin og er vistnok gode elskere?
Men teknik? Nix. Se bare franske biler. De skraber bunden i alle statistikker. Elektronik? En joke.
En fransk/brasilliansk Linux. Nej tak.
Re: Mandriva One 2009.0
Jeg har rodet lidt rundt med en Mandriva Free 2009.0, og jeg synes det er et ganske fint system. Bevares, der er nogle sære småting, som f.eks. at dolphin er skjult på tredje niveau i menuen - men ikke noget alvorligt. I særdeleshed var jeg ret begejstret over at de har backportet magic lamp-effekten fra KDE 4.2 KWin ;-)
#27
Har du evt. set Renault i Formel1 i nyere tid? Citroen har også været kendt for at være innovative ;-)
#28
Mandriva har endvidere
#28
Mandriva har endvidere en kvindelig direktør. Om det er derfor, at Mandriva har empati til at sætte sig i naive brugeres sted bedre end andre, kan man kun gisne om.