Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Techradar.com giver i denne artikel flere grunde til hvorfor linuxdesktoppen ikke er hvermands eje idag. For bare et par år siden så det ud til at linuxdesktoppen ville erobre markante markedsandele, men hvorfor er det ikke sket.
Læs mere her:
http://www.techradar.com/news/computing/pc/how-linux-lost-the-battle-fo…
- Log in to post comments
Kommentarer33
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
ILRD?
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Hvilken mærkelig artikel. Linux har jo gjort vel nok de mest markante fremskridt på dekstoppen indenfor de sidste to år, med flere og flere producenter der sælger linux præ-installeret med stor success. Vi er jo i fuld gang med processen der potentielt kunne se linux erobre en markant markedsandel.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#1 Og hvad er det en forkortelse for?
#1 ilrd
is linux ready for the desktop
#5
Er spørgsmålet ikke
#5
Er spørgsmålet ikke snarere:
Er desktoppen klar til Linux?
#7
Der er i hvertfald for
#7
Der er i hvertfald for mange basale ting der ikke fungerer tilfredsstillende i forhold til Windows XP og Vista.
Eks. :
Trådløst netværk. Jeg har ikke andet en bøvl på mine bærbare. Nogle gange virker det perfekt, mens det ved efterfølgende boot ikke gør. På tilsvarende maskine med Windows virker det hver gang.
Styring af skærme. Hvor Windows har Blue Screen (of death), har Linux Black Screen. Skærmstyringen går (ofte) i sort når man skifter skærm, sætter bærbar i en dockingstation, opdatering kernen, drivere, m.m.
Manglende understøttelse til perifære enheder. Jeg kan eks. ikke opdatere min GPS. Det er naturligvis ikke Linux's fejl, men som bruger er jeg ligeglad med hvis fejlen er.
Besværligheder med offentlige portaler og services. Bevars, det er heller ikke Linux's skyld, men igen - som bruger er jeg ligeglad med hvis skyld det er.
ILRD ? Ja, men med forbehold for kundesegmentet.
Mvh
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Novell: Your Linux is _more than_ ready...
Tror primært det er et spørgsmål om at "Linux" eller "GNU/Linux" langfra er en samlet størrelse. Altså ikke ét useende, ikke én udbyder osv. :-)
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#8 Tror jeg du har ret i. Troede også dette var hensigten med ubuntu i sin tid, intil de pludselig skulle laves om til en stor joke med flere *buntu versioner end der findes distro'er
Men som andre har nævnt, så er det Desktoppen der ikke er klar til Linux tilsyneladende. For Linux er mere end klar
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Slaget er tabt i denne omgang.
Vista var et monumentalt stort flop fra Microsofts side og der havde vi reelle chancer for at erobre det hele.
Nu begynder man rundt om at høre sætninger som "Vista er faktisk ikke helt så galt længere efter SP1" og "mange af dem der klager over vista har aldrig rigtigt brugt det".
Der er ikke langt fra sådanne holdinger til "Vista er faktisk godt" og så får folk igen meget meget svært ved at se grunden til at nørkle med Linux når nu Vista er ok.
Man skulle have sat alle sejl ind dengang Microsoft dansede rundt med Vista, se på den success OS X har fået efter Vistas lancering.
Nu er katastrofen ved at være dækket ind, OS'et kan køre på nyere pc'ere, de fleste udviklere begynder at tage Vista med i deres overvejelser og Microsoft er i gang med at lave Vista's afløser som mest er Vista med et lag sminke, men som samtidigt retter op på det blakkede Windows-image.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Kan godt se den sætning burde omformuleres for jeg mente ikke det hele som i at overtage MS's plads, men mere som i at få vores kritiske markedsmasse så vi endelig ville have fået officiel support fra firmaer mv.
Se på OS X med deres 10%, nu begynder der at komme langt mere action på for dem.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Siden jeg begyndte at bruge linux (tror det var engang i 2006) kommer der hele tiden artikler med ILRD, og mere erfarne linux folk har nok læst de samme artikler siden det hele startede :D
Jeg tror ikke man vil se en kæmpe revolution, men mit indtryk er da, at det går fremad for udbredelsen af GNU/Linux distos. Der er flere og flere der ved at linux er et OS, og mange ved også det er eksperternes foretrukne valg, men ikke ret mange ser et behov for at skifte. Ja, linux is ready for the desktop, men mennesker er vanedyr.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Linux kommer aldrig ordenligt ind på markedet for dagligdags PCer som vi kender i dag. Alm. Desktops og Laptops. Men sagen er at disse PCer er ved at dø ud. Der vil i fremtiden komme helt andre typer af produkter (Det er allerede småt begyndt på nogle punkter), og i mange vidt forskellige varianter. Gnu/Linux er et system der kan opbygget og tilbygges nøjagtigt som man ønsker det. Derfor vil dette sikkert blive mere udbredt på disse typer af maskiner. Windows er begrænset når det gælder om at tilpasse.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Tror du selv at laptop'en vil dø indenfor nærmeste fremtid. Tror det er de færreste der vil sidde med en netbook og tegne arkitektegninger og andre ting der kræver stort overblik. Jeg tror heller ikke på desktop-computeren dør indenfor nærmeste fremtid, da jeg slet ikke kan forestille mig en erstatning til disse.
tjaa
I min optik virker open sources organisationsteori ikke på desktop markedet, altså rettet mod forbrugerne. Linux i særdeleshed bliver fremstillet alt for amatøragtigt og nørdet, sry boys. Virkeligheden er måske en helt anden, men det amatøragtige ligger i luften og simrer. På den måde er skabt et ry, som ikke så let forsvinder, hvis man vil udvide sine forretninger. Det forsvinder ikke, ja, sry novell men der skal en massiv opbakning fra _hele_ fællesskabet før desktoppen er klar.
Det vil derfor blive umuligt, at vinde markedsandele på _desktoppen_, med så stærke konkurrenter som Apple og Microsoft. De har trods alt, fundet deres strategier for, at undvige det amatøragtige hen mod det mere profesionelle.
For at få open source bedre rettet mod forbrugerne bliver det desuden nødvendigt, at få valgt et centralt organ/organisation i et hiearki, der bestyrer alle klyngerne og uddeleger standarder og retningslinjer for dem der ønsker, at lave en distro målrettet til forbrugerne. Altså en slags standard mærket distro, der skal virke professionelt og tillidstro målrettet forbrugerne. På den måde, tror jeg godt at man kunne overhale Apple indenfor et årti, hvis man samtidig i langt højere grad fokuserede på applikationer og programmer.
En revolution a la compiz indenfor dette, kunne gøre underværker. Desuden tror jeg også, at et sådant projekt vil kræve vilje fremfor den ene og alen lange diskussion op og ned ad diverse foraer. Det kan ikke passe, at virksomheder som fx Google, Canonical, IBM etc skal tage initiativet. Der skal andre spillere på banen, gerne frivillige privatpersoner, udviklere etc. Men det kunne tyde på at disse virksomheders organisation, er væsentlig bedre til at markedsføre sig selv og open source. Jeg tror bestemt ikke det er et spørgsmål om ressourcer. Måske der ligger en pointe der? Under alle omstændigheder, er det ikke udvikler miljøet problemet ligger. Det er den anden enhed. Den enhed, der skal hjælpe udviklerne af distributionerne med, at markedsføre sig markant bedre.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#16 Du tror da vel ikke at mennesket fortsætter med at sidde foran en kolosal firkantet klods metal/plastik der sammen med skærm, mus og keyboard fylder et skrivebord på 2x1m??? Eller kommer slæbende på en 5kg 25x70cm foldeud kasse?? Tiderne skifter, og nye ting kommer frem. Måske ikke lige i morgen, men før eller siden vil tingene komme til at se anerledes ud...
#17 Gnu/Linux bliver ikke set som noget amatør OS. Det bliver set som forholdsvis Ekspert og Server OS ... Noget som den alm. IT bruger ikke har mod på at forsøge sig med, og som den endnu lavere IT bruger slet ikke er klar over enten eksistere, eller kan bruges på en normal hjemme PC.
Microsoft/Appe bliver set som OSet for amatøre og uvidne folk, da disse efter folks hoveder er dummy sikret og lettere at bruge. Dette ville også være rigtigt for nogle år siden, men sådan ligger landet bare ikke længere. En ting som folk stadig ikke har fattet.
Så nej, Apple og Microsoft bliver set som det lavere stående OS, hvorimod Gnu/Linux, lige modsat af hvad du siger, bliver set som et meget og faktisk for professionelt OS.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Om et par uger er det fire år siden jeg installerede GNU/Linux første gang. Siden da er der sket mange store landvindinger på desktoppen:
- Dell sælger præ-installeret, Lenovo, HP, Zepto o.a. flirter med GNU/Linux i forskellig grad, maskiner med gOS sælges i supermarkeder
- Der er et utal af netbooks med præinstalleret GNU/Linux
- Der er indført lov om åbne standarder i DK, flere og flere lande tager ODF til sig
- Der er set flere rekordstore udrulninger af desktoppe i størrelesesordenen 15-30.000 (München, Peugeot-Citroen, Indiske regionalmyndigheder etc.), i Brasilien kommer millioner af studerende til at bruge GNU/Linux.
- Mainstream medier som Computerworld og Comon har ganske hyppigt nyheder om GNU/Linux på desktoppen...
Osv., osv.
Men samtidig må man også sige at der ikke kan påvises nogen entydig signifikant vækst i markedsandele i hele den periode. Jeg mener primært det skyldes at der er en utrolig inerti på området - folk er så fastgroede i XP at MS dårligt kan få dem til at skifte til Vista - så er det vel ikke så mærkeligt at det er vanskeligt at flytte folk til GNU/Linux. Hvilket fører til det næste store "problem", manglen på en seriøs satsning på hjemme-desktop-markedet fra de store distributører.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Jeg er med tiden beholdt entusiasmen og mistet trangen til at omvende folket. Det nuværende stadium passer mig faktisk fint - folk kender systemet, der er en vis respekt for det, hjemmesideindehaverne er ikke længere helt ligeglade med, om deres sider kan ses udenfor IE, og OpenDocument kendes af en del. Jeg har ikke noget behov for, at alle bruger samme system som mig.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#14 siger faktisk noget.
PC'en som vi kender den bliver måske mindre vigtig i fremtiden. I det mindste vil de stationære PC'ere blive færre.
Hvis vi kigger på områder hvor Linux ser udbredelse kan vi snakke om diverse mobiltelefoner fra forskellige firmaer. De mest udbredte Ebook readers (iRex Iliad & Amazon Kindle) PS2 og PS3 har også meget med Linux at gøre (ikke som OS under spilafvikling men både til udvikling (PS2) og som mulig OS installation (PS3) ).
Som det er nu, er gaming på PC'en ved at dø. Måske ikke så hurtigt som nogle havde forventet men mange udviklere er knotne over graden af pirat-kopier på platformen og vælger derfor i større grad at udvikle til konsollerne som trods alt ikke er lige så nemme at bruge piratkopierede spil på.
Senest er det udviklerne bag Crysis som har ytret, at de 1 million kopier de har solgt burde være fordoblet hvis det ikke var for piratkopiering, de har haft masssivt flere downloads af deres patches end solgte kopier.
-Før en smartass påpeger muligheden ved piratkopiering på konsollerne:
Det er ikke umuligt, men i praksis så svært for de fleste, at størstedelen ikke kommer til at gøre brug af muligheden.
Gamecube er så vidt jeg ved ret omstændig, mange konsoller kræver bootchips som kræver lodning på følsomme steder - andre kræver at man splitter dem ad og firmware modder dem, hvilket kræver både teknisk snilde og udstyr -- dette er noget mere omstændigt end at skaffe en torrent og Daemon Tools ;)
bla bla bla bla
kom nu
bla bla bla bla
kom nu videre.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#21 "de har haft masssivt flere downloads af deres patches end solgte kopier"
Tror de skal bruge hovedet lidt. Dengang jeg havde windows på min maskine, downloadede jeg ind imellem en pach mere end en gang. Ind imellem kommer man jo ud for at skulle formatere sin maskine (Specielt med Windows). Man kunne også komme ud for at man ønsker at geninstallere et spil efter nogen tid, fordi man ønsker at spille det igen, men ikke længere har det til at ligge installeret på maskinen.
Spil bliver downloadet ulovligt, ja. Men kun en tåbe beregner udfaldet på denne måde. Det er nok de mest unøjagtige tal man kan komme i besidelse af.
Og jeg ved nu hellere ikke lige hvor svært det er at spille ulovligt på en konsol. Jeg havde en PS engang, som jeg under købet, fik pachet af Merlin for 300kr. ekstra...
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
IMHO er problemet Linux ikke har en killer application til desktoppen. På serversiden har Linux LAMP og Samba udover en række virkeligt stærke værktøjer.
CP/M solgte på WordStar og VisiCalc. DOS solgte på WordPerfect og Lotus 1-2-3.
På desktoppen har Linux ikke noget at byde på, som Windows ikke klarer lige så godt eller bedre. Office er bedre end OOo, IE er "god nok". Ja, der er problemer med vira, men det kan håndteres. For virksomheder har Windows den helt store killer application: Outlook/Exchange-kombinationen. Den alene kan sælge Windows til en virksomhed.
Der er ved at komme noget tilsvarende til Linux - det er bare ikke bedre, så hvorfor skifte og skulle omskole hele firmaet og have alle indkøringsproblemerne oven i?
For lidt og for sent.
#23
Ja nogle folk downloader
#23
Ja nogle folk downloader patchen flere gange, men alligevel det er ikke alle folk der formaterer ofte. Faktisk kender jeg mange folk som aldrig nogensinde formatterer deres Windows installation - simpelthen fordi de ikke aner hvordan man geninstallerer Windows, det stopper dem ikke fra at game ;)
Kan så også oplyse dig om at arbejdet der kræves for at køre brændte backup diske på Xbox 1 og Xbox360 er ganske omstændigt, fik aldrig rodet med min PS1 men kiggede kort på PS2 hvor modchip-installationen lignede en procedure som skulle udføres af en professionel - og så er der lige det med om man stoler nok på en fremmed til at sende sin konsol ind....
Eksemplet med en Xbox360 er ganske fint faktisk.
For at åbne kabinettet skal du have en allen-skruetrækker i den rigtige størrelse, ikke noget man lige har liggende.
Endvidere skal du have en XCM xbox opener eller så skal du selv til at konstruere et værktøj for at få taget de forskellige dele af xbox'ens kabinet af.
Når dette er gjort skal du til at identificere din xbox hardware og enten skal du til at lodde en chip fast eller forsøge et firmware mod hvor man flasher selve DVD-drevet.
Dette kræver (alt efter drevet) ganske specielle motherboards, et sata-kabel, en linux-live CD (for at sætte drevet i ModeB så du kan arbejde med det via PC'en) samt specielt flashing software og firmware som er delvist svært at finde grundet ulovligheden af sidstnævnte.
Endvidere skal du sikre dig at du bruger det rigtige OS (32bit WinXP), sørge for PC og konsol er ledet og så videre.
Spillene kræver specielle medietyper, specielt software til backup-tagning og andet software til brænding. Dit drev skal understøtte specielle teknologier og du skal evt. have software til at patche ISO filen så den kan bruges etc etc.
Jeg tror roligt vi kan blive enige om at de fleste folk ikke lige kan overskue at gøre dette selv.
Det er ikke umuligt, men fra udviklernes synspunkt er det væsentligt mindre sandsynligt at piratkopiering gennem konsollen (her en Xbox360) bliver så almindeligt som det er på en PC - derfor er de sikrere på at interesserede KØBER spillet hvilket gør konsollen væsentligt mere attraktiv end PC'en som udviklerplatform.
Nåja.. Relevans for linux ? Hmm, jo mindre udviklerne gider PC'en som gaming platform (grundet piratkopiering, forskellige specs, drivere mv.), desto mindre et fortrin har Windows frem for Linux - desto bedre for os ;)
#24
Problemet med killer
#24
Problemet med killer apps til Linux er at folk bare kan porte kan porte dem til andre platforme som fx Windows og OS X, medmindre disse apps er lukket software.
#25
Så du mener altså at ekstremt lukkede spillekonsoler, skal hjælpe med at udbrede Linux?
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Lige med hensyn til piratkopiring.. PS3 vil jeg våge at påstå, er den sværeste maskine at kopirer til pt - da der fysisk på selve skiven (altså ikke bare data) men fysisk somewhere er en chip/hologram/something, der sørger for at spillet er orginalt - dvs enten skal du lave noget firmware gejl, eller også skal du have en licenseret maskine til at lave de blu-ray's..
Firmwaren giver problemer, da nogle spil kræver firmware opdateringer...
Men annywho... linux mangler virkeligt et eller andet at holde på - linux har til dels minipc'er, mediacentre og telefoner at gå efter pt. - alle disse med hardware begrænsninger, og begrænset behov for applikationer. ydermere skal en applikation laves til en telefon, har udviklerne vendet sig til at lave en version til mange forskellige typer - altså er linux ingen umidbar belastning.
Havde GNU/linux haft en stor og kendt distributør som IBM, der raffinere det, og finpusser det i hendhold til kost/bennifit/brugerbehov kommer det hurtigt længere...
Nå - jeg kommer med ngoet mere senere, skal nå et møde ;)
#26
Ja det gør jeg faktisk
#26
Ja det gør jeg faktisk - vi ser en udvikling hvor de lukkede konsoller i bund og grund er mere attraktive som spilplatformer grundet flere ting:
Udviklerne:
- Konsollerne er relativt svære at få til at afspille piratkopierede spil
- Konsollerne er uniforme, dvs. man ved nøjagtigt hvor mange kræfter man har at lege med. -- Dvs. man kender hele det potentielle marked (alle der ejer den givne konsol) versus PC-markedet hvor ikke alle kan spille det nye spil.
Forbrugerne:
- Konsollen er som system et væsentligt billigere alternativ til en spillecomputer (især når vi kigger på konsollen versus pc'ens levetid i gaming henseender)
- Konsollen er nemmere at bruge og spillene er nemmere at få til at virke - der er ingen hardware-kombinationer der kan give problemer, intet spørgsmål om OS, 32bit/64bit eller lign.
Når spilmarkedet i højere grad fokuserer på konsollen vil argumentet om Linux som uegnet pga. manglende spilkompatibilitet falde til jorden da PC'en generelt ikke vil være den oplagte spilplatform.
Tilbage står argumenterne om Office-pakken og hvad de nu ellers benytter som er eksklusivt for Windows.
Indtil nu har gaming-interesserede håndteret ønsket om Linux på en af 3 måder:
- Forsøgt at køre spillene gennem Wine/Cedega/Crossover Games (og brændt nallerne på det - det er simpelthen alt for besværligt i længden)
- Dualbootet mellem Windows/Linux -- til tider gider man ikke reboote og så bliver man måske i Windows eller skrotter med tiden Linux til fordel for det vante i Windows -for her kan man jo alligevel også game.
(Har set mange der har handlet sådant)
- Fået sit gaming fix vha. en konsol og så ellers kigget den anden vej når de (efterhånden mere sjældne) eksklusive PC titler udkom.
Kan kun sige at hver gang nogen spørger ind til Linux så hører jeg hvordan de egentligt gerne ville bruge det men da de ikke kan spille på det så mener de ikke Linux kan bruges.
Hvis PC'en endeligt taber spilmarkedet, hvad noget kunne tyde med PS3 og Xbox360 konsollernes gigantiske success så forsvinder grundlaget for trangen til at have en Windows installation liggende, så er det udelukkende et spørgsmål om hvor vidt Linux kan dække de andre behov så som web surfing, regneark, skriveprogram, email mv. -- hvilket det jo fint kan!
#28
Man kunne også lukke X
#28
Man kunne også lukke X og diverse toolkits og forbyde at disse køres på andet end et system med Linux-kerne, så folk ikke kan køre dem emuleret/portet under Windows/OS X. Det ville også give flere brugere til Linux og jeg er absolut modstander af sådanne metoder.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#28 Det vil ikke gøre nogen forskel. Spil problemer er blot en undskyldning fordi folk fra windows miljøet ikke kan komme på bedre ting at kritisere Gnu/Linux for. I det øjeblik spil ikke var en del af deres problem, skulle nye problemer nok dukke op. Det eneste problem folk har, er dovenskab. De gider ikke sætte sig ind i noget nyt. Der ligger ikke nogen anden baggrund for det. Og nej, Wine mm. køre faktisk flere og flere nye spil i dag, uden nogen som helst problemer. Jeg spiller selv forskellige nyere og større spil ind imellem, og jeg gør dette udelukkende via en helt alm. wine installation. Ikke engang noget Cedega, Crossover eller andet wine baseret tingel tangel...
#29 Sandt nok, og man vil faktisk blive overrasket over hvor meget Windows/OS X brugere faktisk vil komme til at mangle.
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Hverken Windows eller Linux skal "overtage" verden.
Monopoler er altid af det onde
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#31 Der er hellere ikke nogen (Ihvertfald ikke mange) der ønsker at Gnu/Linux skal overtage noget som helst. Jeg er bestemt også ligeglad med om Windows bliver. Det vi skal opnå er en verden hvor folk forstår, at der findes andre valg end blot det der er mærket "Microsoft", og derved sørge for at lave softw. drivere mm. på en måde så det er tilgængeligt for alle, uanset deres valg af OS.
Det kunne da være ret lækkert, hvis jeg gik ned i en forretning og købte et Wireless card, en printer, scanner eller noget andet, og ikke først skulle en tur på nettet en times tid, for at sikre mig at jeg køber noget der fungere på min maskine med BSD, Solaris, Gnu/Linux eller hvad jeg nu har valgt at putte på...
Det kunne være rart hvis min lillebror, uanset hvad han modtager af filer fra sin skole, kunne gå hjem til hans PC med Fedora, og ikke skulle boote en anden PC han har med windows op, for at kunne åbne disse filer. Fordi det speciel program hans skole bruger til nettop dette, ikke kan køre på andre platforme end en Microsoft Mærket...
OSV...
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Vedr. det sidste undrer jeg mig fortsat over, at det offentlige Danmarks forpligtelse til at implementere åbne standarder ikke er gældende for skoler.
# 33
Det er sandelig ikke
# 33
Det er sandelig ikke det eneste sted "offenlig danmark" ikke bruger åbne standarder. Prøv fx bare at se på Århus's hjemmeside, der kan du ikke få lov at se matrikkelkort osv. på Geogis - det vises kun i IE - virkeligt for ringe !!!
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
Jeg er jo selv kommunalt ansat - vi har en forpligtelse til at kunne modtage og afsende materialerne i åbent format - da vi kom efter nytår var der installeret et OpenDocument-plugin (dog kun til tekst). Kommunerne er fuldt bevidste om den forpligtelse. Det undrer mig bare, at skolerne ikke har været nævnt overhovedet i implementeringsspørgsmålet - formuleringen i B103 var trods alt, at folketingsbeslutningen pålægger regeringen at sikre, at statens brug af it, herunder brug af software, er baseret på åbne standarder - og en betragtelig del af statens IT er trods alt uddannelsesinstitutionerne. Sjovt i øvrigt med formuleringen - det antyder, at hardware også skal være underlagt åbne standarder. Hmmm...
Re: Hvor blev linuxdesktoppen af ?
#37 Wireless bliver bedre og bedre, men det er jo producenderne der ikke vil lave drivere til det.
Skærm styring kan jeg give ret. Dette er noget der bare slet ikke er styr på. Fedora har deres system-display-config, og dette er et af de bedste værktøjer jeg har oplevet med Linux. Desværre er der ikke mange distro'er der benytter det, hvilket er en skam.