• Reset your password

User account menu

  • Artikler
  • Forside
  • Forum
  • Nyheder
  • Log in
Hjem
Linuxin 2025

Breadcrumb

  • Hjem
  • forums
  • RedHat 9

Hvad kan du med 100% sikkerhed sige, at du har stemt?

Resultater

1
0% (0 stemmer)
2
0% (0 stemmer)
Schrödinger
100% (1 stemme)
Antal stemmer: 1
Af Skunk | 30.04.2003 07:50

RedHat 9

Artikel

Da posten endelig kom med RedHat 9.0 skal jeg da ærligt indrømme, at efter at have hørt så meget om den, og det forbedrede "Blue Curve" theme, var jeg meget forventningsfuld. Kassen indeholder 7 cd i alt. 3 installations cder, 3 surce cder og 1 dokumentations cd. Udover dette indeholder boxen også en installations manual, en poster (reklame for RHN) samt klistermærker til at sætte på kabinettet.





RedHat 9.0 kommer med følgende:



Linux Kernel 2.4.20

GCC 3.2.1

GNU libc 2.3.2 (med NPTL, Native POSIX Thread Library)

Xfree86 - 4.3.0

CUPS 1.1.17

Web server powered by Apache httpd 2.0

Evolution 1.2.2

Mozilla 1.2.1 (med Xft fonte)



Installationen

[inline:redhat91_lille.jpg=redhat91_lille]

Installationen foregår i en række simple steps, og selve installeren "Anaconda" har et meget professionelt og samtidigt behageligt udseende. Selve installations proceduren er faktisk begivenhedsløs at den er direkte kedelig (læs problemfri og let). Heldigvis tager det ikke mere end 20 min sammenlagt.

Fra "dvidelsesnoterne" i installationen, finder jeg ud af at det nu er muligt at lave skærmdumps af installationsprocessen med SHIFT + Print Screen. Dette er en ting, som egentlig er meget nyttig, specielt ved anmeldelser som denne.







De enkelte steps er:

1.Boot fra CD

2.Vælg sprog

3.Vælg tastetur layout

4.Godkend mus - RedHat finder som regel selv din mus rigtigt

5.Installationsmetode - Her kan du vælge mellem nyinstallation eller opgradering

6.Installationstype - Der kan vælges mellem Personligt skrivebord, Arbejdsstation, Server og Tilpasset.

[inline:redhat92_lille.jpg=redhat92_lille]

7.Automatisk/manuel partitionering - det påstås at den automatiske metode virker fint, specielt hvis man har en tom partition på disken, men har man bare et lille kendskab til Linux og opbygningen, vil jeg anbefale at man tager den manuelle. Så kan man også mounte andre diske i systemet. Dem finder RedHat ellers ikke selv, og da der ikke er et grafisk partitioneringsværktøj når systemet er installeret, skal man til manuelt at editere /etc/fstab.

8.Valg af bootloader - RedHat bruger Grub standard

9.Opsætning af netværk

10.Aktivering af firewall - her er det let at vælge sikkerhedniveau.

11.Yderligere sprog - her kan man tilvælge andre sprog end det normale.

12.Valg af tidszone

13.Root password - Her er det vigtigt at vælge et sikkert root (administrator) password

14.Acceptere/tilvælge pakker.

15.Kopiering af pakker - tager ca 12 min (ca. 1600 mb). For en normal desktop installation uden tilvalg. Dette er så inkl. GNOME desktop, Dansk OpenOffice med Dansk stavekontrol, Mozilla browseren, Evolution groupware/email program, Gaim messenger, Xchat, Gimp, media afspiller samt diverse spil.

16.Lave opstartsdiskette - dette er en god ide.

17.Grafikkort - Anaconda fandt mit Gforce 4 TI 4200 uden problemer

[inline:redhat93_lille.jpg=redhat93_lille]

18.Skærm - min skærm blev ikke fundet (Hansol 700P), men den var på listen og kunne bare vælges.

19.Skærmopløsningen - her vælges den foretrukne skærmopløsnign samt farvedybde.

20.Maskinen genstarter - og under firstboot finder den min printer (Canon 6200)

21.Brugerkonto - under Firstboot skal man oprette sin brugerkonto, godkende lydindstillingerne, og evt. registrere sig på RedHat Network for at få de seneste sikkerhedopdateringer. Det er her man møder undrer sig første gang. RedHat Network vinduet er ikke ændret fra sidste udgave af RedHat, det er stadig for stort og kan ikke gøres mindre. Det fylder ca. 1 ½ skærm størrelse. Dette kan man undre sig over, netop da RedHat som firma er begyndt at sælge RHN abonementer, og åbenbart er begyndt at satse på RHN. De kunne godt have brugt lidt tid på at forbedre programmet.

22.Efter opdatering er det bare at genstarte maskinen så den nye kerne bliver aktiv.









Ændringer

Det første indtryk når man logger ind i GNOME er at fontene er blevet en lille smule skarpere end i 8.0 (hvis det overhovedet kan lade sig gøre).

[inline:redhat95_lille.jpg=redhat95_lille]

Tager man et kig rundt i systemet finder man hurtigt ud af at RedHat faktisk har lyttet lidt til den kritik de fik af 8.0. Start-menuen er lavet om. Det menupunkt der tidligere hed "Extra" er nu væk. I stedet har hvert menupunkt fået en "Flere Programmer" hvor de ekstra programmer lægger sig. Programmerne bliver også kaldt det de skal bruges til. XMMS er således kaldt for "Lydafspiller".



En anden ting de har gjort rigtigt smart, er printeropsætningen. Det er nu muligt at finde printere via Samba eller UNIX via CUPS og/eller LPD. Endda understøttes Novel og Jetdirect.



RedHat har skiftet til CUPS printing, og det vil sige at der nu kan printes grafisk, man trækker bare dokumentet hen over ikonet.



OpenOffice.org har fået en overhaling, og er nu lys og venlig i farverne. Dette virker langt mere professionelt end den normale grimme grå farve.



Da jeg ville brænde en cd og puttede en tom, skrivbar cd i drevet, åbnede brænder-drevets mappe og jeg kunne bare trække filer over på drevet. Da jeg var færdig, trykkede jeg bare på det lille brænderikon der var i vinduet, og brændingen startede. Smart.



[inline:redhat96_lille.jpg=redhat96_lille]



RedHat har vikeligt gjort noget for at gøre det let i 9.0. Der er lavet et grafisk SAMBA opsætnings program der er meget lettere end både Webmin og SWAT. Da jeg installerede pakken RedHat-Config-Samba kom der en ny entry i menuen: Start, Systemindstillinger, Serverindstillinger, Samba-Server. Det er nu muligt grafisk, at oprette en samba bruger på et normalt brugerlogin i RedHat, oprette delte mapper, og koble de enkelte brugere på. Dette kunne de andre distributioner lære noget af.



Native POSIX Thread Library (NPTL) og CUPS printing, er grunden til hoppet fra 8.0 til 9.

RedHat 9.0 er ikke 100 % bagudkonpatibel, og det er på grund af POSIX. Det nye bibliotek skulle være noget hurtigere. Underligt nok syntes jeg ikke det kan mærkes...







Ting der mangler

Klip og Klistre er en skændsel. Enten virker det ikke (f.eks. mellem OpenOffice og Mozilla) eller også skal man have det vindue åbent man kopierer fra. Lukker man vinduet, slettes det man lige har kopieret i udklipsholderen.



[inline:redhat94_lille.jpg=redhat94_lille]



Manglende gennemført GNOME. Dette skal forstås på den måde at hvis man objektivt kigger på programmerne, skal der være ens brugerflader. Dette er fint gjort med BlueCurve, men hvorfor er Mozilla standard browser, når der findes Galeon? Hvorfor starter Mozilla mail ved klik på mailto-link på en webside, når Evolution er RedHats standard mailprogram? Galeon kan installeres (GNOME 1 version) og konfigureres til at bruge Evolution som mailprogram, men det opdager standard brugeren ikke.



Mp3 understøttelse mangler. Men RedHat har nu inkluderet et popup vindu, der fortæller at "Du har klikket på en mp3 fil, og på grund af licensforhold er mp3-understøttelse ikke tilgængelig". Godt man kan hente xmmx-mp3 på Freshrpms.net



Mozilla er i RedHat sat op med medie plugin og genkendelse af medie-filer, til Gxine. Uheldigvis er Gxine ikke inkluderet i distributionen. Men kan downloades via http://www.fresrpms.net



"Tilføj og fjern programmer" kan ikke afinstallere rpm's.







Konklusion

På nær de par irritations momenter ovenover, er RedHat 9.0 den mest vel udførte, flotteste og mest stilrene RedHat nogensinde. Tager man en så simpel ting som curseren, så er der også tænkt på og ændret på den. Der er virkeligt mange forbedringer, bl.a. med den grafiske samba værktøj. Det mangler man ofte i andre distributioner. Selv det lille program "Tjenester" er blevet opdateret, og er mere overskueligt.

RedHats filosofi med, at de tager de bedste programmer og inkluderer dem, er faktisk fin. Det forvirrer ikke brugeren med overlappende applikationer. De har også været særdeles heldig i deres valg af applikationer, da de virkeligt dækker de flestes behov (måske lige med undtagelse af Videoredigering). Og skulle der mangle noget, er man så heldig at RedHat er den bedst understøttede distribution, så de fleste programmer er lavet til den.

Og så har man jo altid http://freshmeat.net/branches/35294/ og apt.









RedHat 9.0 distribueres i Danmark af Liga:

http://www.liga.dk

  • Log in to post comments

Kommentarer

Svar søges

2 stk Jolla C2 sælges 0
Den er go 0
Vil du have et sikrere og mere privat internet? Du skal blot installere Vivaldi-browseren med Proton VPN understøttelse! 0
14. februar = I Love Free Software Day 0
Lokal fil-deling - for de dovne. 0

Seneste aktivitet

Det første forumindlæg efter installation af Forum-modulet 7
Test 1
Vanilla OS 12
Nye forum-indlæg viser sig kun 1 gang 1
Vil alle forumindlæg vise sig to gange 1
Hjælp til remote terminal vindue? 3
PCLinuxOS 19
Kan ikke boote på installation 24
80-20 reglen 1
Skærmlys fader ud på min bærbare 8
32 bit distro på max 700mb der stadig understøttes 26
Har vi nogen Linux konsulenter i Slagelse området? 3
Virkelig 7
gnome-software? 3
Archer T2U AC600 Wireless Dual Band USB Adapter 26
En farverig APT 3.0 udgivelse imponerer med sine nye funktioner 2
Unix's fødsel 2
Linux Mint 13
"Intet realistisk alternativ" - mig i r*ven 1
German state moving 30,000 PCs to LibreOffice 6

Copyright © 2025 Company Name - All rights reserved

Developed & Designed by Alaa Haddad