• Reset your password

User account menu

  • Artikler
  • Forside
  • Forum
  • Nyheder
  • Log in
Hjem
Linuxin 2025

Breadcrumb

  • Hjem
  • forums
  • Oplevelser med Mandriva 2008.0

Hvad kan du med 100% sikkerhed sige, at du har stemt?

Valgmuligheder
Af kaj | 11.05.2008 23:52

Oplevelser med Mandriva 2008.0

Artikel

Da Mandriva 2008.0 udkom blev den meget rosende omtalt flere steder.

Mange påstod endda, at den var mere begyndervenlig end Ubuntu.




For efterhånden en del år siden, hvade jeg mine første Linux-oplevelser med Mandrake 8.1.

Den fungerede egentlig udmærket, men på et tidspunkt overskrev jeg den med en Mandrake 9.2, og så begyndte problemerne. Mandrake 9.2 var helt umulig at have med at gøre, og var en af de ringeste Linux distributioner, jeg har prøvet.



Da Mandrake så opslugte Conectiva og blev til Mandriva, blev jeg meget ked af det. Jeg var på det tidspunkt blevet Conectiva bruger og var meget glad for den. På min langsomme hardware blev Conectiva 10.0 installeret på bare 12 min. med en komplet KDE og helt fejlfri.



Siden da har jeg hovedsageligt brugt Ubuntu, men så her i foråret besluttede jeg mig så for at prøve Mandriva 2008.0 Jeg startede med en Mandriva One live-CD, men allerede under opstarten, da jeg skulle angive, hvor på jordkloden, jeg befandt mig, fik jeg den første negative oplevelse. Danmark eksisterede ikke I Mandriva One's univers. Jeg fandt en mængde små østater, endda Færøerne, men altså ingen Danmark. For overhovedet at kunne starte op måtte jeg vælge et andet land. Jeg valgte så Tyskland/Berlin for dog at være i samme tidszone.



Da Mandriva så var klar til brug, blev jeg til gengæld glædeligt overrasket. Ikke alene så den meget flot og professionel ud, den startede også programmerne hurtigt, selv fra CD. Firefox startede lige så hurtigt, som jeg var vant til fra en fast installation. Jeg besluttede så at installere den på en partition, hvor jeg i forvejen havde en noget forældet PCLinuxOS 0.92 liggende.



Mandriva 2008.0 Free

Jeg besluttede mig for Mandriva 2008.0 Free, da jeg forestillede mig, at fraværet af Danmark kun gjaldt live-CD'en. Der blev jeg dog skuffet. Heller ikke på Mandriva Free DVD'en kunne jeg finde Danmark. Jeg gennemførte installationen alligevel, og kunne da også efterfølgende installere de pakker, der skulle til for at få et dansk system. Der var dog en masse andre pakker, som jeg ønskede på min nye Mandriva, som jeg ikke umiddelbart kunne finde. Det var heller ikke så ligetil at finde flere softwaremedier. Til sidst måtte jeg spørge på et Mandriva forum, og fik at vide, at man kunne få hjælp til opsætning af medier fra et websted, der hed 'easyurpmi' http://easyurpmi.zarb.org/.



Jeg har siden fundet ud af, hvordan man tilføjer medier i Mandrivas urpmi-gui 'Tilføj og fjern programmel', men det er en meget langsommelig affære, hvor programmet bliver lukket ned og opdaterer for hver enkelt tilføjelse. Fordelen ved easyurpmi er, at man kan tilføje alle 16-20 softwaremedier på en gang, men det tager meget-meget-meget lang tid. Der skulle downloades mange MB fra hvert repository, men det var nu mere oprettelsen af medierne, der tog lang tid. Og så viste det sig, at de første to mirrors, jeg valgte, ikke var tilgængelige næste gang, jeg skulle bruge dem, så hele den langsommelige procedure måtte jeg igennem flere gange.



En ting, der generede mig meget ved Mandriva 2008.0, var det faktum, at der hverken i menulinien i bunden eller i selve menuen var et punkt, der gav adgang til en filemanager. På skrivebordet er der ikoner for 'Home' og for 'Opbevaringsmedier', men det er også de eneste muligheder, der er for at browse computerens indhold. Jeg har aldrig rigtig vænnet mig til at bruge flere skriveborde, så jeg installerede filemanageren Krusader og jeg oprettede menupunkter for Konqueror. Nybegyndere, der kommer lige fra Windows vil nok være noget frustrerede og blive tvunget til at rydde/flytte skrivebord ustandseligt, indtil de finder ud af at oprette et punkt for filemanageren i menuen.



Den besværlige softwarebehandling og den mangelfulde opbygning af menuerne er væsentlige grunde til, at jeg ikke finder, at Mandriva er særligt begyndervenlig.



Problemer med opgradering til Mandriva 2008.1

Nogle få dage efter, at jeg havde installeret Mandriva 2008.0 udkom så version 2008.1 Spring med en masse nye ting og fejlrettelser. Jeg kiggede dokumentationen for Urpmi igennem for at finde ud af, hvordan man opgraderede sin 2008.0 til 2008.1, men fandt hurtigt ud af, at det vist ikke umiddelbart var muligt. På Mandriva's hjemmeside fandt jeg ud af, at det, man normalt gjorde, var at overskrive fra en ny CD/DVD skive.



Jeg har lavet en ny live-CD med Mandriva 2008.1, og jeg har også konstateret, at Danmark er kommet på Mandriva's landkort, men jeg var nu mere optaget af at foretage en online opgtradering. Easyurpmi gav mig ikke lov til at vælge de nye medier, så jeg forsøgte mig med at rette versions nummeret direkte i medielisten, urpmi.cfg, men så meldte Urpmi fejl og nægtede fuldstændig at køre. Jeg var alligevel efterhånden så træt af Urpmi, at jeg legede med tanken om at installere apt-get/synaptic i stedet for.



Maandriva's repositories er ikke indrettet, så man kan bruge Apt/Synaptic.

Apt og synaptic viste sig at være tilgængelige i medierne og var lige til at installere. Problemet var at udforme medialisten 'sources.list', så den kunne bruges. Jeg fandt en vejledning skrevet af en forhenværende Conectiva instruktør: http://seerofsouls.com/wiki/How-Tos/AptGet, og så troede jeg, at det ville køre fint, når jeg lige fik rettet versionsnummeret, men den gik ikke. Det viser sig, at udformningen af Mandriva's repositories åbenbart bliver lavet om, når der kommer nye versioner. I hvert fald virker det ikke. Synaptic crasher simpelthen, og hvis man forsøger med apt-get i terminalen, får man at vide, at det ikke kan lade sig gøre.



Forespørgsler på Mandriva's forum viser bare, at man bliver betragtet som kætter og nærmest kriminel, hvis man tænker på at bruge andet end Urpmi, og der er i hvert fald ikke megen hjælp at hente.



Jeg har dog fundet ud af, at det alligevel godt kan lade sig gøre at opgradere med Urpmi, hvis man bruger kommandoen urpmi --auto-update -v. Dette prøvede jeg så for nogle dage siden, og det gik da også meget fint med at downloade en hel bunke pakker, og svare på nogle enktelte spørgsmål ind imellem. Da den så var færdig med at downloade, viste den en meget lang række af pakker i terminalen, og spurgte, om jeg ville fortsætte med at installere, Ja eller Nej?



Afbryde en opgradering, selv om man bliver tilbudt muligheden? Den går altså ikke.

Jeg kigge pakkerne igennem og så, at Grub var imellem dem, der ville blive installeret. Jeg havde slet ikke installeret nogen bootloader med Mandriva, da Ubuntu er den primære distribution på denne computer, og jeg har en sopeciel /boot partition. Jeg ønskede ikke, at Mandriva skulle overskrive MBR og lægge /boot på sda7, så derfor afbrød jeg opgraderingen. Jeg har før afbrudt en opgradering med enten Ubuntu eller Debian, og det var der ingen problemer i. Umiddelbart så det hele også fint ud, men det skulle snart vise sig, at jeg ikke kunne åbne hverken Urpmi eller nogen andre af Mandriva's konfigurationsprogrammer. Installationen virker stadigvæk, ja jeg sidder og arbejder i den nu, men det kan ikke lade sig gøre at lave nogen som helst ændringer i opsætningen. Men når systemet ikke kan tåle, at en opgradering bliver afbrudt, hvorfor pokker får man så muligheden som et helt legitimt udseende spørgsmål?



Nu ligger landet altså således, at hvis jeg skal opgradere til 2008.1, så bliver det alligevel en nyinstallation. Jeg er dog ikke længere så sikker på, at jeg ønsker det. Måske installerer jeg en ny PCLinuxOS igen, eller en helt tredie. Jeg har for nylig haft mulighed for at prøve Sidux, og jeg fandt den overraskende god. Jeg har ikke oplevet nogen anden Linux, der bootede så hurtigt.





Mange har ment, også her på Linuxin, at Mandriva skulle være en begyndervenlig distribution. Jeg er ikke helt enig. Mandriva er skam en fin Linux, hvis man vil bruge den, som den er uden at lave de store ændringer. Ønsker man derimod at rode lidt under overfladen, så finder man, at der er grobund for mange frustrationer. Jeg indrømmer, at jeg måske ikke er den store Linuxhaj, men jeg har efterhånden brugt Linux i 5 år, og hvis min dist. er Debian-baseret, så plejer det at gå meget godt.



Kaj Rasmussen




  • Log in to post comments

Kommentarer12

17 år siden

Permalink

Indsendt af julemand101 den 12. maj 2008 kl. 12:41

Permalink

Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Er denne anmeldelse ikke på kanten til at være komplet ubrugelig når den er skrevet ud fra en ældre udgave af Mandriva og man må derfor gå ud fra at den nyeste udgave har rettet nogle af disse problemer. Jeg er sådan set ret ligeglad med hvilke problemer en ældre version har når der er kommet en ny og jeg tror at mange deler min holdning til det. Hvis jeg skulle installere Mandriva i dag så er det da 100% sikkert at jeg vælger nyeste udgivelse og er derfor ret ligeglad med anmeldelser af forrige udgaver.



Ellers er artiklen meget godt skrevet og fint opbygget så den er nem at overskue. Når der står at den installere pakken grub skal du lige tænke over at det ikke nødvendigvis betyder at den installere grub i din MBR men at den blot har pakken i systemet. Jeg kunne forestille mig at din Mandriva installation også har pakken grub.

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af Kristho den 12. maj 2008 kl. 14:54

Permalink

Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Jeg kan heller ikke nikke genkendende til nogen af de problemer - jeg synes at Mandriva 2008.1 er den bedste distributionsudgivelse til en "ud-af-kassen" oplevelse jeg nogensinde har haft :)

Og så er jeg helt vild med Kontrolcentret - så simpelt og ligetil.

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af julemand101 den 12. maj 2008 kl. 15:05

Permalink

#3
Lig mærke til

#3

Lig mærke til versionsnummeret i artiklen. Det er den gamle version 2008.0 der bliver anmeldt og ikke 2008.1 :)

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af kleve den 12. maj 2008 kl. 20:51

Permalink

Kaj, prøv 2008.1

Jeg har lige her i pinsen prøvet den version fra klid med indbygget "dansk tale " og KDE.

Det er simpelt hen Distro nirvana. Prøv den istedet Kaj ;)



Frank

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af kaj den 12. maj 2008 kl. 21:20

Permalink

Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Jeg synes, at det fremgår tydeligt, at min artikel ikke er en anmeldelse af den pågældende distribution, men at jeg fortæller om mine oplevelser med den.

Jeg skriver om de fortrædeligheder, jeg havde, fordi jeg var uheldig at installere få dage før en ny udgivelse. Jeg har nok også lært at gå ind på en given distributions hjemmeside for at se en planlægningskalender for en anden gangs skyld.



Og jo, jeg er næsten sikker på, at min Grub på MBR ville være blevet overskrevet, da jeg har oplevet det før med PCLinuxOS, der jo er baseret på Mandriva. Faktisk har PCLinuxOS også det fremragende kontrolcanter, som Kristho er så glad for, og som jeg også selv sætter stor pris på.

Faktisk har jeg også en gang oplevet, at Vector Linux ved en opdatering lagde Lilo ind på min MBR, selv om jeg ikke havde installeret en bootloader derfra overhovedet. Det var før, jeg vidste, hvad jeg skulle gøre ved det, så jeg lavede en nyinstallering af den distribution, som jeg ønskede skulle indeholde bootloaderen.



Jeg ved godt, at man kan trykke F2 for at vælge sprog ved opstart, men det var ikke kun der, Danmark var fraværende. Længere inde i stallationen, hvor man kan vælge lokalitet, er der lang række af lande, hvor Danmark ikke er med. Lidt nede i boksen er der så en knap, hvor der står flere lande, men i den nye dialogboks var Danmark altså heller ikke med . Der var mindst hundrede små østater, heriblandt Færøerne, men altså ingen Danmark.

Men selvfølgelig kunne man vælge dansk lokalitet efter installationen, som jeg også har beskrevet.



Og igen nej, der var ingen filemanager genvej i hverken menu eller bundlinie i 2008.0. I 2008.1 har man oprettet en genvej til Konqueror i bundlinien, men der er stadigvæk ingen i menusystemet, men igen, som jeg har beskrevet kan man jo lave en. Det er bare den slags småting, der giver indtryk af en ikke ordentlig færdiggjort distribution. Ligesom situationen med opgraderingen: Vil du fortsætte? Ja eller nej! Nå, så du valgte nej! Æv bæv, det var da en rigtig dårlig ide, for nu er din Mandriva Linux ødelagt og ubrugelig.



Jeg skrev jo til sidst, at jeg finder, at Mandriva er en rigtig god Linux, og jeg er også overbevist om, at hvis jeg installerer 2008.1 som en ny ren installation, så vil de beskrevne problemer være fraværende, men jeg må konstatere, at jeg foretrækker Apt som packagemanager frem for Urpmi. Apt er mere ligefrem og nem at gå til og er først og fremmest meget hurtigere.



Kaj








  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af Kristho den 12. maj 2008 kl. 23:45

Permalink

Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Kaj, så kan man bare konkludere at Mandriva ikke er til for dig ;) og fred være med det. Der er jo mange andre gode distro'er.

Forøvrigt er den version af kontrolcentret i PCLOS ved at være ret gammel - den er blevet opdateret en del siden den blev forkert :)

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af thn den 13. maj 2008 kl. 09:03

Permalink

Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Hvorfor får udvalgte personer på linuxin.dk ikke bare hver deres egen lille klumme, hvor de kan komme af med deres agregrationer i? Lidt ligesom version2 hvor alle mulige skriver en gang i mellem.

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af kaj den 13. maj 2008 kl. 09:21

Permalink

@thn Det har de da

@thn

Det har de da allerede. Det står vel enhver bruger frit for at skrive artikler på Linuxin. Jeg har gjort det to gange, og jeg har fået verbale tæv for det hver gang. Hvem er det lige, der kommer af med deres agressioner?



Kaj

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af kaj den 13. maj 2008 kl. 18:05

Permalink

Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Jeg synes, at jeg tydeligt nok har gjort opmærksom på, at min Mandriva installation var en 2008.0 og ikke en 2008,1, eftersom det netop var et forsøg på opgradering det hele drejer sig om.

Jeg har jo også gjort opmærksom på, at de få øvrige problemer stort set var rettet i 2008.1 live-CD'en.



Med hensyn til en sammenligning mellem 2008.0 og 2008.1 så mente jeg, at det var en god ide, og eftersom den gamle alligevel var stort set ubrugelig, så satte jeg 2008.1 live-CD'en i og startede installationen.



Kopieringen af filer gik meget hurtigt, og så kom et vindue, hvor jeg kunne vælge bootloader, enten Grub på MBR, Grub på den partition, der indeholdt installationen eller Lilo på MBR. Ingen andre valgmuligheder, heller ikke at undlade at installere en bootloader. Kun to knapper, OK eller Cancel. Som jeg også har skrevet i artiklen, er jeg ikke interesseret i at få overskrevet min nuværende bootloader, så jeg valgte cancel.



Installationen blev afbrudt, men jeg bootede op i Ubuntu og konstaterede, at Mandrivas system så ud til at være komplet med undtagelse af opsætningen af konti, så jeg tilførte bootoplysningerne i min menu.lst og rebootede.



Det eneste, jeg fik ud af det, var en fejlmeddelelse: Error 2: Bad file or directory type.



Efter at have konstateret, at jeg ikke har skrevet forkert i menu.lst, må jeg jo erkende, at hvis man skal installere en Mandriva uden at installere en bootloader, så skal det foregå fra en af deres DVD versioner.



Jeg tror nu, at jeg stopper her.



Kaj




  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af mhh den 14. maj 2008 kl. 09:00

Permalink

Tag Sidux

Hej Kaj



Jeg er tidligere Mandriva/Mandrake bruger. Særligt indtil 9.2. Jeg gik tilbage da 2008.0 kom på banen, men er efterfølgende gået til Sidux. Den er hurtig, den er debian med Apt, den er edge (for det meste uden bleeding).



Den har nogle gode værktøjer (smxi til installation af non-free + grafik drivere mm.), en god manual, et aktivt forum. Dette kombineret med debians apt gør alene udslaget for mig.



Derudover er den flot, hvilke kun er et ekstra plus.



Så mit forslag ville være, at prøve Sidux i en længere periode. Dog en lille advarsel. Den er stærkt vanedannende.



Mvh. Martin

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af mjjzf den 14. maj 2008 kl. 10:42

Permalink

Mandrake 10!

Mandrake 9.1 og 9.2 var de distributioner, hvor jeg følte, at det kunne erstatte min Windows-installation, og med Mandrake 10 blev det mit eneste styresystem. Den satte jeg enormt meget pris på.

I Mandriva-tiderne har det ikke sagt mig så meget. Jeg synes også, at det var noget med, at Mandrake jo var en henvisning til Mandrake the magician, og det var derfra, at noget af logoerne, branding og så videre kommer fra. Der var lidt mere sammenhæng i det.

  • Log in to post comments

17 år siden

Permalink

Indsendt af kaj den 14. maj 2008 kl. 23:07

Permalink

Hej Martin og Morten.
Som

Hej Martin og Morten.



Som jeg nævnte til sidst i artiklen, har jeg haft lejlighed til at kigge på Sidux, og det er en dist., jeg helt sikkert vil kigge nærmere på.

Nu er det jo ikke sådan, at jeg er på udkig efter en ny dist. for at gøre den til mit hovedvalg. Jeg bruger stadig Ubuntu men har nogle partitioner, hvor jeg kan afprøve nogle af de interessante nye mulighed. Det er kun fordi jeg ikke kan lade være, og skulle jeg blive ekstra gad for en, så er det jo bare fint.

Mandriva er på mange måder et fint system, men det er som om, at de ikke forestiller sig eller ikke vil acceptere, at man også kan have andre operativsystemer ved siden af, bl.a. illustreret ved, at man ikke får mulighed for at undlade at installere en bootloader, i hvert fald når man installerer fra live-CD'en.

Da jeg installerede 2008.0 var det fra DVD'en Free, hvor jeg kunne undlade at installere Grub, og jeg kunne ikke dy mig for at prøve igen, så jeg downloadede 2008.1 Free, og brændte en ny DVD, men et eller andet gik galt under brændingen, så den meldte fejl to gange, så det blev der ikke noget af.



Kaj

  • Log in to post comments

Svar søges

Test 0
Den er go 0
Vil du have et sikrere og mere privat internet? Du skal blot installere Vivaldi-browseren med Proton VPN understøttelse! 0
14. februar = I Love Free Software Day 0
Lokal fil-deling - for de dovne. 0

Seneste aktivitet

"Intet realistisk alternativ" - mig i r*ven 5
2 stk Jolla C2 sælges 2
Test 2
Det første forumindlæg efter installation af Forum-modulet 8
Vanilla OS 12
Nye forum-indlæg viser sig kun 1 gang 1
Vil alle forumindlæg vise sig to gange 1
Hjælp til remote terminal vindue? 3
PCLinuxOS 19
Kan ikke boote på installation 24
80-20 reglen 1
Skærmlys fader ud på min bærbare 8
32 bit distro på max 700mb der stadig understøttes 26
Har vi nogen Linux konsulenter i Slagelse området? 3
Virkelig 7
gnome-software? 3
Archer T2U AC600 Wireless Dual Band USB Adapter 26
En farverig APT 3.0 udgivelse imponerer med sine nye funktioner 2
Unix's fødsel 2
Linux Mint 13

Copyright © 2025 Company Name - All rights reserved

Developed & Designed by Alaa Haddad